Според него хартиеното и машинното гласуване са се превърнали от технически въпрос в тези за политическо противопоставяне. Според него е необходимо опростяване на изборните протоколи от гласуването с хартиени бюлетини, за да се реши проблема с високия процент грешки в документацията.

Свързани новини

02.12.2022 11:57

Изборите не могат да бъдат фалшифицирани при участие на 150 000 души в процеса: Тома Биков

Видян 565 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разговорите за Изборния кодекс ще продължат и след окончателното приемане на законопроекта, заяви в "Денят започва" Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС. Според него измененията в изборните правила се случват прекалено често и невинаги напълно обмислено.

"Ние защитихме последните дни теза, която защитаваме от година и половина - връщането на смесеното гласуване докато не се намери по-подходящ вариант за това едновременно всички граждани да могат да упражнят правото си на глас, да бъдат гарантирани честни избори и да се вдигне доверието в изборния процес. Със сигурност тези разговори ще продължат и след приемането на Изборния кодекс и се надявам да достигнем до консенсус, колкото и трудно сега да изглежда това", изтъкна той.

Според него хартиеното и машинното гласуване са се превърнали от технически въпрос в тези за политическо противопоставяне. Според него е необходимо опростяване на изборните протоколи от гласуването с хартиени бюлетини, за да се реши проблема с високия процент грешки в документацията.

    "При участие на над 150 000 души в изборния процес изборите не могат да бъдат фалшифицирани. Всяка партия си има представители в Изборната комисия. Да, грешки може да бъдат направени, това не са хора от професионалната изборна администрация. Ако има грешки, трябва да се опитаме да ги улесним - да направим по-прост протокол", призова той.

От партиите, които защитават изцяло машинния вот, Биков вижда възможности за разговори по-скоро с "Демократична България", отколкото с "Продължаваме промяната".

    "Трудно ще продължи разговорът с "Продължаваме промяната", които демонстрират нещо средно между параноя и тотално неразбиране на тези процеси. Няма какво да се обясни на тези хора. Те тръгват с една мания, и някои си вярват, че всяка промяна означава кражба, манипулация и нещо много страшно. Тази параноя според мен е породена от неразбиране на процеса. На тях им се вижда страшно всяко нещо, което откриват. При "Демократична България" се наблюдава пасивност, не толкова ярко изразяване на тезите. Имам чувството, че ходят след "Продължаваме промяната" по инерция, за съжаление, и те не са в състояние да ги спрат, когато тръгнат да вършат някоя беля", каза той.

След като получи първия мандат, е редно ГЕРБ да предложи проектокабинет за гласуване в пленарната зала, коментира още Биков. Какъв ще е съставът му ще стане ясно след връчването на мандата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей