Свързани новини

21.01.2022 18:01

Ива Митева се устреми към КС

Видян 2319 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зам.-председателката на парламента от ИТН Ива Митева е на път да стане конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Това научи Сега от различни източници от депутатските среди и съдебната власт. Според тях Митева още от пролетта изявява желание да продължи кариерата си в Конституционния съд и ще получи подкрепата на управляващата коалиция. Самата Митева не бе открита за коментар.


В момента в КС има едно свободно място от квотата на парламента, но в края на февруари се освобождава и второ. Затова депутатите ще изберат накуп двамата си нови представители в КС. Изборът на конституционни съдии няма да бъде изпитание за парламента, ако има напрежение покрай номинациите, то ще е в управляващата коалиция. Причината е, че членовете на КС се избират с обикновено мнозинство, а ПП, БСП, ИТН и ДБ имат общо 134 гласа, които са достатъчни за избора. Не толкова лесно обаче ще бъде с избора на членове на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него, за които са нужни 160 гласа.


Очаква се парламентът съвсем скоро да открие процедурата по избор на конституционни съдии, за да може да е готов до края на февруари.


Всички, с които "Сега" разговаря, обясниха, че едното от местата е "запазено" за Митева, но за другото преговорите още вървят. Много вероятно е това да е човек от адвокатурата. Спрягат се имената на Даниела Доковска, Валя Гигова и Михаил Екимджиев. Известно е, че засега Доковска отказва да приеме такава номинация. По повод публикацията Екимджиев коментира пред "Сега", че е отказал да бъде номиниран. При адвокатите, особено тези с добра и уважавана практика, каквито са и тримата, освен всичко стои и въпросът, че като конституционни съдии биха имали много по-малък доход, отколкото в момента и това е възможна спирачка. Другата е рискът имената им да бъдат свързани с една или друга политическа сила.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 21.01.2022 22:03

    КАК ЧОВЕК БЕЗ ЕДИН ДЕН КАТО СЪДИЯ ЩЕ СТАНЕ СЪДИЯ В НАЙ-ВИСШИЯ СЪД НА ДЪРЖАВАТА...КАЛИНКА ТА ДРЪНКА. ДОРИ ДЕН НЯМА КАТО СЪДИЯ, СЛЕДОВАТЕЛ, ПРОКУРОР ИЛИ ДОРИ АДВОКАТ...ПОТРЕС

  • 002 Anonimen 21.01.2022 20:13

    Отново чувам гласове

  • 001 Доктор 21.01.2022 18:36

    Провинциалната амбиция няма граници.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв