24.12.2008 12:07

Юшченко: Украйна гарантира непрекъснатия транзит на газ

Видян 1473 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна гарантира непрекъснатия транзит на газ през своя територия за Европа, заяви украинският президент Виктор Юшченко на среща с посланиците на Г-7 и представителите на Европейската комисия в Киев, предаде Интерфакс.


„Украйна гарантира осигуряването на непрекъснат транзит на газ за Европа, включително от Русия“, каза той. БГНЕС припомня, че Киев не си е платил сметките за получения природен газ, което принуди „Газпром“ да заплаши с прекъсване на доставките за бившата съветска република. Проблемът се състои в това, че почти 80% от газовите доставки за Европа преминават през територията на Украйна и един нов конфликт, подобен на този от началото на 2006 г., кара европейците да се страхуват за сигурността на доставките. По-рано членът на борда на директорите на „Газпром“, германският мениджър Буркхард Бергман заяви, че спорът между руския концерн и Украйна може да бъде разрешен поетапно. Бързо и лесно решение на проблема няма. Едновременно с това той подчертава, че „Газпром“ е прав в спора си с Украйна. По думите му „Газпром“ е обезпокоен от ситуацията, защото в случай на прекъсвания на доставките „в Европа няма да търсят виновните, а ще сметнат Русия за ненадежден партньор“. Според Бергман, кризисният мениджмънт на „Газпром“ по време на „газовия конфликт“ с Украйна в края на 2005-началото на 2006 г. е бил доста неумел. „Сега ръководството на концерна се старае навреме да посочи, че става дума за чисто икономически конфликт. То не желае в ЕС да възникне впечатление, все едно всесилният „Газпром“ си играе със съдбата на Украйна“, подчерта той, цитиран от „Дойче Веле“. „Дилемата се състои в това, че заради тежката криза Украйна не е в състояние да изпълни своите задължения. В тази ситуация няма просто решение“, смята Бергман. Затова компромисът трябва да бъде такъв, че Украйна да бъде в състояние да го изпълни, каза той. /БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион