Свързани новини

17.09.2021 14:47

ЮНЕСКО изключва поредни български резервати от списъка с биосферни паркове

Видян 1930 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комитета на ЮНЕСКО съобщи, че изключва от списъка си два български биосферни парка. Справка в доклада за днешното заседание на организацията показва, че става въпрос за националните резервати "Бистришко бранище" и "Чупрене", които са загубили престижния статут заради неподадени документи от страна на българските власти, предаде Дневник.

Това са поредните две български територии, които губят статута на биосферни паркове от 2013 г. насам. На миналогодишното заседание на комитета България доброволно е оттеглила от списъка на ЮНЕСКО резерватите Алиботуш, Баюви дупки-Джинджирица, Мантарица и Парангалица. Отпадането от вчера на "Бистришко бранище" и "Чупрене" е заради забавяне на документи, въпреки декларации от националното координационно звено по програмата на ЮНЕСКО, че те са в процес на подготовка от Столична община и община Чупрене.

Критерии за биосферни паркове и програмата на ЮНЕСКО

България се присъединява към програмата "Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО през 1977 г. с обявяването на 17 биосферни резервата, които са и строги природни резервати по българското законодателство. ЮНЕСКО обявява нови критерии за биосферните паркове през деветдесетте години, но от българските територии само 4 са удостоверени по новите правила, като са подали нужните обновени документи едва след 2017 г.

Програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО избира биосферни резервати като строго охранявани територии с уникална флора и фауна. Целта на биосферните резервати е била да служат за еталон на първичното състояние на екосистемата и чрез данни от научни и изследователски дейности да дават оценка на човешкото влияние.

Днес критериите на програмата се отнасят до развитие на общностите на базата на природните условия и при опазването им. Така вместо с биосферни резервати тя вече работи с биосферни паркове. Това са територии, които доказано демонстрират добри практики и политики, както в областта на опазването на биологичното разнообразие и естествените екосистеми, така и в областта на устойчивото развитие на местните общности. Важното за биосферните паркове е те да имат подкрепата на местните общности и да кандидатстват за този статут по инициатива именно на местни хора, които виждат смисъл в развитие заедно с опазване на природата.

Последният принцип е залегнал във факта, че документацията за поддържане на статута на биосферните паркове трябва да се подаде от съответната община. България започва обаче да пререгистрира своите биосферни резервати едва през 2017 г. Това не е направено в срок от общините Чупрене и Столична, заради което резерватите "Чупрене" и "Бистришко бранище" губят днес статута си.

Така от 14 български биосферни парка в обновения списък след отпадането на последните два за страната ще има само 4. Тези 4 признати в момента биосферни парка са "Узунбуджак" (част от Странджа, около Малко Търново), "Червената стена" (част от Родопите, край Асеновград), "Централен Балкан" (цялата територия на националния парк) и "Сребърна" (съвпадащ по територия с резервата).

Национални резервати и планове за управление

Резерват "Бистришко бранище" е национален резерват от 1934 г., когато с постановление на Министерския съвет части от Витоша са обявени за защитена територия. Целта на създаването му е запазването непроменена на растителността, която е типична за планината – вековни смърчови гори, храстова растителност и тревни площи. От 1977 г. е включен като биосферен резерват в програмата "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

На фона на загубения статут от програмата на ЮНЕСКО за резерват "Бистришко бранище" екоминистерството съобщи вчера положителна новина. Служебният министър на околната среда Асен Личев е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни