Свързани новини

19.08.2021 17:38

ИТН взема от Гешев бюрото по защита

Видян 3184 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бюрото по защита да премине от главния прокурор към Министерството на правосъдието като самостоятелен специализиран отдел. Това предлагат група депутати от "Има такъв народ". Това е третият законопроект в този смисъл, който се внася в 46-ото Народно събрание, съобщава Сега. Първи бяха "Изправи се БГ! Ние идваме" и "Демократична България".


Бюрото е на прякото подчинение на главния прокурор, като само той може да разпорежда участието на служителите му в различни акции. Бюрото охранява прокурори и следователи, застрашените съдии са грижа на Министерството на правосъдието. Самият Гешев се пази от бюрото, след като се отказа от охраната на НСО.


Мотивите и на хората на Слави Трифонов са сходни - дейностите по охрана и предотвратяване на престъпления са характерни на изпълнителната власт, която действа под граждански контрол - парламентарен и съдебен. Затова ако орган на съдебната власт има полицейски функции, отпада възможността той да бъде контролиран. Контролът върху бюрото, който е даден на главния прокурор по закон, всъщност разширява недопустимо неговите конституционни функции, обясняват. Нарушава се и принципът на разделение на властите. Гаранциите срещу произвол са силно ограничени, пише още в мотивите на ИТН.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.08.2021 18:40

    Освен това трябва да се смени и състава, защото всички имат вид на талибани

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог