Според Радев сложна ще бъде ситуацията, в която ще се намира парламента идния месец.

Свързани новини

28.06.2022 09:25

ИТН поиска Радев да разсекрети стенограмата от КСНС за Северна Македония

Видян 1752 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Има такъв народ" са готови на преговори за съставяне на правителство в това Народно събрание, но не на всяка цена, обяви лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.  От партията също така поискаха Румен Радев да разсекрети стенограмата от КСНС за Северна Македония.



Днес формацията бе първата, поканена от президента Румен Радев на "Дондуков" 2 в порения ден от консултации на държавния глава в опит да се състави работещо правителство.




„Ще помоля, малко нагло, да разсекретите онзи документ, който е при вас, за да се види кои политици лъжат. Лицемерието и лъжата са начин на общуване в българската политика. В този съвет не се казаха никакви неща, които могат да застрашат националната сигурност, но се казаха много лъжи”, каза Тошко Йорданов.




Президентът отговори на искането по следния начин: „Добре е да се знае истината, но аз държа всеки един човек в този съвет да може да изкаже свободно своето мнение. Досега съм разсекретил стенограми за КТБ, едва след като изпратих искане до всеки да каже дали е съгласен. Не искам да се компрометира свободата на изразяване при следващите КСНС. Големият грях по отношение на българската политическа класа е, че забравиха македонските българи. Това го няма нито в договора, нито в рамковата позиция, нито във ветото, наложено от ГЕРБ през 2020 г. По темата за РСМ като страна, която дискриминира нашите сънародници, започна да се говори през миналата година от мен. Проблемът не е двустранен, а европейски, защото засяга Копенхагенските критерии, дискриминацията на човешките права. Тогава беше разработена от служебното правителство програмата 5 плюс 1.




Оттогава тръгна разбирането на всички лидери в ЕС, че този въпрос трябва да бъде решен. Основното искане трябва да бъде промяна на Конституцията, така че македонските българи да бъдат вписани в нея. Поставих условието това да бъде задължително за започване на преговорите. Тогава само ИТН ме подкрепи в това. Нашата политическа класа прие този подход едва, когато той дойде чрез президента Макрон. Благодарен съм на него и френското председателство, че това беше заложено.



Френското предложение е оформянето на преговорната рамка. Решението за включване на българите е европейски подход. Френското предложение гарантира човешките права. Изкореняването на езика на омразата и механизмите за тяхното изкореняване се намират в протокола. Ако бяхме направили нещата още в началото на Френското председателство, щяхме да имаме по-добър Протокол. Радвам се, че Европа прие тази позиция и застана зад своите принципи”.



"Консултациите се извършват в обстановка на каскада от кризи – растящите цени, войната в Украйна и това изисква отговорно действие, за да не допуснем България да остане в периферията на ЕС. Година след дебюта ви на политическата сцена, извличате поуки от дейността си. Толерантността в българската политика е твърде кратка, но не мога да не отбележа отстояването на позицията ви, особено за Северна Македония", посочи в началото държавният глава.


 


Според Радев сложна ще бъде ситуацията, в която ще се намира парламента идния месец.


 


"Нужни са време и усилия за съставяне на правителство, но са нужни неотложни действия за приемането на бюджета и важните закони за Плана за възстановяване и устойчивост. Затова е важна позицията на всяка една партия и вашата преценка за политическата ситуация в страната. Виждането ви как в това Народно събрание да се излъчи ново управленско мнозинство и изобщо как вие виждате успешната формула за изход от политическата криза", посочи той..



В кабинета му на "Дондуков" 2 са планирани още две срещи – с "Демократична България" и "Възраждане".


 


Вчера разговорите трябваше да бъдат с четири от формациите в настоящото 47-мо Народно събрание, но от "Продължаваме промяната" и БСП не се отзоваха, като мотивът им бе заседанието на бюджетната комисия, на която се обсъждаше актуализацията на бюджета.


 


Те поискаха да се видят с Радев, но в края на седмицата, така при президента на разговори дойдоха единствено от ГЕРБ-СДС и ДПС.


 


Бившите управляващи обявиха, че ако се стигне до втория мандат и държавният глава им го връчи, те веднага ще го върнат.


 


ДПС пък открито призоваха за предсрочни избори, за да реши избирателят кой да ги управлява.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Мартин 28.06.2022 15:46

    Защо от ИТН искат отново да покажат на всички българи, че Просто Кирил Петков е обикновен лъжец?!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби