Свързани новини

19.04.2015 17:04

Италия изкарва $329 млн. от US база годишно, ние – 0 лв. от 4

Видян 12577 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 4.8571
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато България изкарва 0 лв. от четирите американски бази на нейна територия вече девет години, останалите държави – при това не само в Евросъюза, но и по другите континенти, припечелват нелошо от това и са го превърнали в чудесен бизнес.

Най-много вземат от своите военни американците – за една сграда и 30 дка площ, които е дал за база, щатът Калифорния взема 1 200 000 000 долара. Двоен джакпот удря Флорида – 2 500 000 000 за една база.

На следващо място в класацията е Германия, която за съоръжението Хохенсфелд взема 1 милиард долара, което в днешна равностойност е 1,8 млрд. лева. Закритата миналата година друга база носеше на хазната на бундесрепубликата 97 милиона в зелено всяка година като наем.

Колегите ни от ЕС – италианците, също не могат да се оплачат. Базата във Виченца, от която преди 71 години бяха извършени най-тежките англо-американски бомбардировки над София, включително и на Великден, излиза на американските данъкоплатци 329 000 000 долара като годишен наем. 

Бахрейн, нищо че си има петрол, не прави щедри жестове, ами направо цака щатските военни, чийто бюджет е по-голям от тези на всички останали държави, взети заедно, със 190 милиона долара на база. Това е годишен наем за използване на съоръжението. 

Даже Киргизстан, който не броим за конкурент, взема не само 60 милиона долара годишно, за да имат янките база близо до границите с Русия. Страната си е уредила и 1 милиард инвестиции в инфраструктура покрай съоръжението.

Къде сме ние? Според споразумението, подписано от сегашния вицепремиер Калфин в качеството му на вицепремиер и външен министър при Тройната коалиция, американците безплатно се ширят в „съоръженията за съвместно ползване” в Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и Айтос като имат право да държат в тях до 5000 войници. Число, което в момента се дискутира дали да не бъде увеличено, както и дали обекти като гарата в Зимница да не бъдат присъединени към комплекса съоръжения, разкри депутатът Илиан Тодоров, който даде и другите данни. В началото са ни обещани инвестиции в инфраструктура и откриване на хиляди работни места в замяна на щедростта на бедната българска хазна към Големия брат. 

Първите поръчки, дадени от базите обаче не бяха разплатени на българските фирми – подизпълнители и имаше протести по този повод. След това инвестираните според САЩ 60 милиона долара се ограничават само вътре в базите им. Там български граждани работят предимно като чистачки и готвачки, пък и се броят на пръсти.

Идва време за предоговаряне за нов 10-годишен срок на базите, още повече, че в София и Горна Малина вече подготвяме нови две съоръжения – този път на НАТО, а 26 US танка пристигнаха у нас. 


 




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а