21.03.2011 16:08

Истината за екотаксите

Видян 2722 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Миналата седмица нагли търговци на електроуреди започнаха кампания, за да обяснят на населението колко лошо нещо са екотаксите. Каква е причината ли? Ами, за разлика от производителите, на тях просто не им се отделя по някоя и друга стотинка за претопяване. И също като ЕРП-тата просто си търсят оправдание, за да вдигат цените. Във връзка със започналия публичен дебат за въвеждането на ясни правила по събирането на екотаксите за пуснати на пазара електрическо и електронно оборудване (ЕЕО) се установява следното:

След приемането на България в ЕС страната ни поема конкретни ангажименти за  опазване на околната страна, свързани с рециклиране на опасните и вредни вещества съдържани в ЕЕО. За целта са лицензирани фирми за събиране на екотакса. Те трябва да извършват разяснителна кампания сред населението, да събират  излезлите от употреба  ел.уреди и да ги транспортират до мястото за рециклиране. Както може да се очаква спорeд българския модел обаче, те не го правят.  

ЕС  изразява становище, че потреблението на ЕЕО непрекъснато нараства,  а в същото време се наблюдава недостатъчно ефективно справяне с проблема по тяхното ефективно рециклиране. 

До средата на 2009г. в България има постигнато относително приемливо ниво на екотаксите като фирмите вносители на ЕЕО имат практиката да заплащат  приблизително 45% от приетите от ЕС екотакси – пак припомняме, че става дума за стотинки.  

Тази практика рязко се променя от средата на 2009г., когато новият министър Караджова МОСВ освобождава лицензионния режим за фирми, които имат право от  името на държавата да събират екотаксите и да ги използват.

За съжаление тенденцията  в България през последните две  години е точно обратната на тази в ЕС Вместо да се повишава процентът на събираните еко такси значително намалява.

При постигнати средни нива от близо 45% от  нивата на таксите в ЕС, се стига до абсурдно понижение до драстичните 3 %.  Това напрактика означава , че ако 100% таксата за 1 килограм продукт е в размер на 1 лев,  при на нас се събират по 0,03 лева (3 стотинки) на килограм. 

При цена от 3 стотинки за всички е ясно, че няма как да се извършва разяснителна кампания, а да не говорим за ефективно  рециклиране.

Това си има последици: намаляване на постъпленията в бюджета с над 40 млн. лв. годишно, събиране на такси само на хартия и пълна невъзможност да бъде извършено  събиране и ефективно рециклиране на ЕЕО, очакваме тежки санкции от ЕС, поради невъзможността на МОСВ да докаже ефективността на рециклиране. Най-лошото е, че ще се появят тежки последици за околната среда, ще се увеличи броят на незаконните сметища, което  сериозно може да  застраши здравето на хората 

Абсолютно невярно е твърдението на големите търговци, че въвеждането на минимална ефективна долна граница  на екотаксите ще доведе до повишаване на цените. Факт е, че  няма отбелязано понижение на цените на ел.уредите въпреки понижението на  екотаксите с приблизително 40%.  Само че с по-ниски такси те калкулират повече печалби. Също така е смешно и неоснователно да се твърди, че екотакса в диапазон от 4 до 22лв. за уред ще доведе до повишението на крайната цена със 100 - 200лв.

Безотговорно и смущаващо е поведението на МОСВ, представлявано от министър Нона Караджова, което приема събирането на екотаксите повече като търговска дейност, отколкото като дейност по ефективно опазване на околната среда. Дали пък някой не печели много от създаването на пълен  хаос? Или пък е въпрос на некомпетентност?

За да се  излезе от създалата се абсурдна ситуация е  необходимо да се въведе много по-строг лицензионен режим  за фирмите, събиращи екотакси, както е в ЕС. Те  да притежават свои производствени бази за рециклиране и предварително сключени договори с такива за веществата и елементите. Това ще гарантира, че те ще извършват реално рециклиране, а не по документи. Да се въведе законово или чрез наредба на МОСВ минимална ефективна екотакса за различните ЕЕО, която финансово да обезпечава процеса по рециклиране. Да се налагат сериозни глоби на търговци, които не заплащат екотакси върху продадените уреди. Нона Караджова да направи всичко необходимо, за да възстанови  нивата на събираните екотакси отпреди 2 години. Вместо да се толелират търговците, да се подпомогне дейността на съществуващите преработващи площадки и заводи не са само за ЕЕО, но и за всички останали продукти на съвременния стандарт на живот, подлежащи на рециклиране.

Екопрограма




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец