Свързани новини

05.08.2014 16:27

Испанците държат 550 млрд. евро в офшорки

Видян 1124 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Испания затяга мерките за откриване на лица и фирми, които държат парите си в офшорни зони, за да не си плащат данъци, съобщава Дойче Веле.



Според независимата група международни експерти "Tax Justice Network" в офшорни зони по целия свят има около 550 милиарда евро, принадлежащи на граждани на Испания, пише Интерфакс. От това държавата губи ежегодно по 88 милиарда евро от неплатени данъци. Според експерти загубените суми биха могли да се справят с дефицита в страната, който през миналата година беше в размер на 6,62% от БВП.



Страстта на испанците към офшорките се появила най-вече през последните пет години, когато държавата започна да увеличава данъците си. Испанските граждани с минимален доход, който не надвишава 1500 евро на месец, са облагани с 25% данък, докато гражданите с над 25 000 евро доходи се облагат с 52%.


 


В офшорни зони са регистрирани част от филиалите на големи испански банки като "Santander" и "BBVA", строителните компании "ACS", "FCC" и "OHL", енергийната "Repsol" и комуникационната компания "Telefonica". Някои от най-известните дейци на изкуството и спорта също са се опитали да скрият своите приходи в чужбина. Оперният певец Пласидо Доминго държи парите си на остров Джърси, а Монсерат Кабайе в Андора. Фернандо Алонсо държи богатството си в Швейцария, както и тенисистът Карлос Моя. Тенисистката Аранча Санчес Викарио пък предпочита да съхранява средствата си в Андора.



За да се промени тази ситуация, Мадрид постепенно ще установява контакти с офшорни фирми с цел получаване на информация за сънародници, които държат парите си в тях. Наскоро правителството подписа споразумения с Катар, Кипър, Монако, Макао, Андора, Малта, Ямайка и др. На 1 август страната прие закон, регламентиращ намаляването на данъците през следващата година. Максимална данъчна ставка в продължение на 2 години ще падне от 52% до 45%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв