Официалните данни на Китай посочват само три месеца внос от Иран от края на 2020 г. насам, два от които са през януари и май тази година. Данните на аналитичната компания Kpler обаче сочат стабилен поток от над 700 000 барела суров петрол на ден през май и юни.

Свързани новини

05.07.2022 10:43

Иран удвои отстъпката от цената на петрола за Китай

Видян 1657 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иран е принуден да намали още повече цената на и без това евтиния си суров петрол, за да се конкурира с Русия на китайския пазар, съобщи Bloomberg в понеделник. Според съобщенията засегнатият от санкциите Техеран има малко възможности за доставките на суров петрол.

Междувременно руският износ за Китай достигна рекордно високи стойности през май, изпреварвайки Саудитска Арабия като най-голям доставчик за най-големия потребител на суров петрол в света. По данни на консултантската компания FGE руският суров петрол Urals също е изместил някои ирански барели.

"Единственото съревнование между иранските и руските барели може да се окаже в Китай, което ще бъде изцяло в полза на Пекин", казва пред изданието Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. "Това вероятно ще разтревожи и производителите от Персийския залив, които ще видят, че техните ценни пазари са завладени от суров петрол с големи отстъпки. "


Официалните данни на Китай посочват само три месеца внос от Иран от края на 2020 г. насам, два от които са през януари и май тази година. Данните на аналитичната компания Kpler обаче сочат стабилен поток от над 700 000 барела суров петрол на ден през май и юни.


Търговци съобщиха за Bloomberg, че цената на иранския петрол е била "с близо 10 долара за барел по-ниска от цената на фючърсите за сорта Брент, за да се изравни с цената на товарите Urals", които трябва да пристигнат в Китай през следващия месец. В сравнение с отстъпката от около 4 до 5 долара преди февруари.

Търговците обясниха, че руският суров петрол ESPO с по-ниско съдържание на сяра и по-високо качество е по-скъп от иранския петрол, въпреки че все още е по-евтин от подобни барели от Близкия изток.

Китай е готов да приема петрол с отстъпка, независимо от неговия произход, като по този начин ограничава потоците от други доставчици, отбелязват те.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв