27.01.2023 13:54

Инж.Стойнев, Топлофикация Перник: Въглищата постепенно ще отпаднат от енергийния микс, но докато са налични и докато ни осигуряват сигурно и евтино производство на енергия, не бива с лека ръка да се отказваме от тях

Видян 4853 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инж.Стойнев, Топлофикация Перник: Въглищата постепенно ще отпаднат от енергийния микс, но докато са налични и докато ни осигуряват сигурно и евтино производство на енергия, не бива с лека ръка да се отказваме от тях.


Инж.Стойнев, какво е водещо за Вас при изграждането на стратегията за развитие на Топлофикация Перник?


В дългосрочен период Топлофикация Перник се стреми да синхронизира своята дейност с основните цели и мерки за осъществяване на националните политики в областта на енергетиката и климата в контекста на европейското законодателство, принципи и приоритети за развитие на сектора. Всички наши инвестиционни проекти целят постепенно отказване от въглищата и са в унисон със законодателството и тенденциите в сектора, властващи в Европа.


Какво Ви накара да търсите алтернативи на въглищата?


Наясно сме, че нашата страна не може да разчита в дългосрочен план на запасите от въглища за производство на топлинна и електрическа енергия. Освен това имайки предвид, че добивът и използването на въглища в Европа подлежи на значителна редукция и преструктуриране в дългосрочен план, ръководството на Топлофикация Перник взе решение да приложи нов подход, като постепенно въведе нови алтернативни горива в работата на горивната инсталация.


Искам да уточня, че трябва да използваме въглищата максимално дълго, защото те са национален ресурс и благодарение на тях имаме енергия на достъпна цена. Благодарение на българските въглища успяваме да произвеждаме достатъчно електрическа енергия и за износ. Именно износът на електрическа енергия от България спаси Балканите от енергийна криза и режим на тока през миналата година, когато не знаехме ще има ли достатъчно природен газ, или напълно ще бъдем лишени от синьото гориво.


Да, въглищата постепенно ще отпаднат от енергийния микс, но докато са налични и докато ни осигуряват сигурно и евтино производство на енергия, не бива с лека ръка да се отказваме от тях. Но истината е, че ако не предприемаме никакви стъпки за диверсификация на горивния микс, ще се наложи Топлофикация Перник и много други предприятия да преустановят своята дейност доста рано, което се надяваме да не стане, защото това ще има изключително негативен социален ефект върху заетостта в няколко района.


Това означава ли, че преходът към нови горива ще удължи животът на Топлофикация Перник и другите предприятия, използващи основно въглища?


Категорично.


Преходът към прилагането и утвърждаване на нови по-екологични горива, ще предостави възможност на инсталациите, използващи въглища, да продължат да работят, както и да отговорят на действащите в страната и Европа екологични изисквания за норми на допустими емисии на вредни вещества в атмосферния въздух.


Какви са Вашите краткосрочни цели извън по-екологичния горивен микс?


Докато тече изпълнението на инвестиционните ни проекти, полагаме усилия и провеждаме рекламни и промоционални кампании, с които да привлечем повече домакинства в Перник към нашите услуги. Все пак освен на битовите абонати, осигуряваме парно и електрическа енергия на държавни болници, социални домове, училища, детски градини, както и на общински сгради.


Топлофикация Перник осъществява инвестиции непрекъснато и прилага гъвкавост и иновации, постоянно подобрява качеството на предлаганата услуга, като в същото време се стремим да спазваме най-строгите екологични изисквания.


С какви трудности се сблъсквате в работата си в последните месеци?


В условията на съществуващата икономическа и енергийна криза и увеличаващите се цени на горивата, все по-голямо предизвикателство е да продължим работа и да запазим баланса между цена и качество на услугите.


В разгара на отоплителния сезон и с оглед стремежа за осигуряване на постоянна и ефективна топлинна и електрическа енергия за нашите абонати, все по-важно и необходимо за нас е реализирането на планираните инвестиции.


Планираните стъпки за диверсификация на горивата и подобряване на екологията са в съответствие с поставените цели на европейско и национално ниво и са съобразени с желанието за устойчив растеж чрез насърчаване на по-екологична и по-конкурентноспособна икономика с по-ефективно използване на ресурсите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат