Разговаряме с инж. Радослав Михайлов, изпълнителен директор на "Топлофикация Враца".

Свързани новини

05.01.2023 10:59

Инж. Радослав Михайлов, директор на Топлофикация Враца: През 2023 г. трябва да се поеме политическа отговорност за бъдещето на сектор Енергетика

Видян 1054 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Разговаряме с инж. Радослав Михайлов, изпълнителен директор на "Топлофикация Враца".

Инж. Михайлов, какви са очакванията Ви за новата 2023 година?

Здравейте! 2023 г. за мен е година на възможностите. Възможности, които този път не трябва да изпускаме. Държавата се налага да реши няколко значими проблема в енергетиката. Само по този начин ще се "отпуши" икономиката на България след неблагополучните години.

Кризата в енергетиката е първият належащ въпрос, който трябва в спешен порядък да бъде разгледан. Огромни предизвикателства ще има в нашия сектор заради Плана за възстановяване и устойчивост. Те касаят бъдещето на централите, изграждането на нови мощности и други проблеми. В момента няма яснота как ще продължи зеленият преход у нас и ще можем ли да разчитаме занапред на нашите базови мощности, гарантиращи енергийната независимост и сигурност на страната.

Правителството трябва в кратки срокове да започне разговори с Европейската комисия за предоговаряне на поетите ангажименти за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 г, което на практика означава затваряне на работещи предприятия.

Най-голямото предизвикателство и през 2023 г. ще остане как да извършим Зеления преход така, че да имаме достатъчно енергия за потребление в страната и достатъчно за износ. В тази връзка една от най-важните теми е и екологията. Там проблемите са изключително много, защото не се използват ефективно възможностите, които ни предоставя природата. През 2023 г. трябва да се даде възможност на дружествата да продължат инвестициите си в подобряване на въздействието върху околната среда. Това ще стане възможно с държавна подкрепа и без налагане на рестриктивни мерки, които пречат за реализирането на зелените проекти, които вече се осъществяват. Инвестициите в чиста енергия ще гарантират плавен и справедлив преход в България.

Как бихте коментирали моментното състояние на българската енергетика?

Смятам, че въпреки енергийната криза, успяхме да не допуснем най-лошия сценарий, а именно зима без отопление и електроенергия.

Новината от преди дни, че са осигурени доставките на природен газ за 2023 г е добра. Вече нямаме проблеми с количествата, борбата е с цената. Надявам се занапред тя да бъде достъпна, за да продължим да осигуряваме сравнително евтино отопление за клиентите. Министерство на енергетиката работи по изготвяне на Енергийна стратегия на България, която ще бъде предложена за обсъждане. Искрено вярвам, че ще се намерят най-добрите решения за разрешаване на сложното положение, в което се намираме.

Мога да Ви уверя, че техническото състояние на централите е на много добро ниво. Всяка година в „Топлофикация Враца“ инвестираме значителен финансов ресурс именно за поддържане на съоръженията за пренос на топлинна енергия и за гарантирането на надеждно, сигурно и екологично отопление за потребителите. През последните години, разговаряйки с колегите от другите топлофикации, виждам, че се извършват съществени рехабилитации, инвестира се в очистващи съоръжения и инсталациите минават периодично необходимата профилактика. Много дружества инвестират в нови мощности и преминаването към алтернативни горива, които подобряват екологията.

По какви проекти работите в "Топлофикация Враца"?

През последните години използваме за производство на топлинна енергия освен природен газ и биогорива. Допълването на горивния микс с биомасата допринася за екологичното и икономическо развитие на предприятието. При оползотворяването на биомасата не се отделят вредни емисии и по този начин даваме своя принос за опазване на околната среда и чистия въздух във Враца.

Биогоривата са важен природен ресурс за получаване на чиста енергия и се причисляват  към възобновяемите енергийни източници, защото като природен продукт подлежат на непрекъснато възстановяване.

Непрекъснато инвестираме в поддържането в добро техническо състояние на съоръженията за пренос на топлинна енергия. За съжаление, въпреки всички подобрения, остарялата топлопреносна мрежа е основната причина за възникване на аварии.

Надавам се отоплителният сезон да премине без големи аварии и да продължаваме да осигуряваме надеждно и сигурно отопление за клиентите.

С какви предизвикателства се сблъскахте през изминалата 2022 г.?

2022 г. беше годината на безпрецедентна енергийна криза в цяла Европа, която предизвика много проблеми, като започнем от това дали изобщо ще имаме природен газ, през това дали наличните количества ще бъдат достатъчно, цената на газа тази година беше много динамична и стигна невиждани висоти. 2022 г. беше изключително динамична година за българската енергетика. Пикът на стойността на "синьото гориво" беше през септември, когато КЕВР утвърди цена от 353 лева без ДДС за мегаватчас. Това беше и причината за шоково поскъпване на природния газ в летните месеци, когато обикновено цената е по-ниска. Реално намалението на цената започна след октомври, когато потече газ по интерконектора с Гърция. Както вече казах, за щастие днес имаме количествата, сега е важна цената, на която ще купуваме газа.

През изминалата година темата с въглищните централи и евентуалното им затваряне беше също сред основните. Да, "Топлофикация Враца" не работи с твърди изкопаеми горива, но съществува възможност след време и газовите централи да бъдат нарочени за затваряне. За това както казах, една от първите задачи на правителството трябва да бъде гарантирането на енергийната сигурност и независимост на страната, без да се налага да се затварят работещи мощности преди да се изградени алтернативни. Истината е, че ВЕИ-тата нямат необходимия капацитет, за да гарантират запазването на стабилността на енергийната система.

Какви са приоритетите за „Топлофикация Враца“ през 2023 г., инж. Михайлов?

Ще продължаваме да развиваме и модернизираме предприятието чрез конкретни проекти за производство на чиста енергия. Всяка наша инвестиция е и възможност за откриване на нови работни места. Ние сме важен работодател в региона и като такъв работим и за подобряване на жизнения стандарт във Враца.

Надявам се през 2023 г. приоритетите на правителството да съвпадат с тези на гражданите и бизнеса. Време е да се поеме отговорност за дългосрочното устойчиво развитие на България.

Благодаря Ви, инж. Михайлов! Желая Ви през 2023 г. здраве и много успешно реализирани проекти.

Благодаря и аз! Пожелавам на всички 2023 г. да ни донесе повече здраве, щастие и личен и професионален успех.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 предателите на народен съд 05.01.2023 11:29

    Виновните са Пеканов/Радев, ГЕРБ, ПП и ДБ. Да си правят изводи техните избиратели

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни