Свързани новини

06.12.2021 15:11

Инвестициите в изкуствен интелект ще достигнат $342 млрд. през 2021 г.

Видян 1312 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Компаниите могат да похарчат почти $342 милиарда за софтуер, хардуер и услуги за изкуствен интелект през 2021 г. Това показват данните от най-новото проучване на IDC "Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Tracker", което прогнозира, че пазарът на ИИ ще се ускори през 2022 г., като ръстът ще е 18.8% и продължава да е на път да "счупи" границата от $500 милиарда през 2024 г.
За своя доклад IDC е интервюирала над 700 големи предприятия в общо 27 страни и от пет останали региона. Макар че докладът предполага, че конкурентният ИИ пейзаж остава силно фрагментиран, 2020 г. ще бъде годината, която подсилва добавената стойност на корпоративния ИИ, коментира Риту Джиоти от IDC.

"Разрушаването на досегашните модели е обезпокоително, но то може да служи и като катализатор за иновации и трансформация. Вече навлязохме в областта на усилената работа с ИИ и вземане на решения във всички функционални области на бизнеса, допълва Джиоти, вицепрезидент на групата за проучване на ИИ и автоматизацията. Отговорното създаване и използване на решения за изкуствен интелект, които могат да усещат, прогнозират, реагират и адаптират бързо, е важен бизнес императив."

Сред софтуера, услугите и хардуера за ИИ софтуерът (тук се включват приложения като решения за управление на жизнения цикъл и решения за управление на корпоративни взаимоотношения, платформи и контрол на системната инфраструктура) заема 88% от общия пазар на ИИ според IDC. Очаква се софтуерът за жизнения цикъл с ИИ да расте най-бързо в сегмента на платформите за изкуствен интелект, отразявайки нарасналата нужда от решения за управление, развитие и поддръжка. От гледна точка на разширяването пазарът на хардуер за изкуствен интелект се очаква да расте най-бързо през следващите няколко години, докато услугите с ИИ да се превърнат в най-бързо развиващата се категория от 2023 г. нататък.
Advertising

РЪСТ НА УСЛУГИТЕ С ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

IDC изчислява, че пазарът на услуги с изкуствен интелект и подкатегориите - ИТ услуги и бизнес услуги, са на стойност $19.4 милиарда през 2020 г., което означава най-голям ръст в сравнение и с хардуера, и със софтуера. Като пример агенцията посочва IBM, Accenture и Tata Consultancy Services, които отбелязват приходи над 1 милиард долара от тези услуги през 2020 г. За 2021 г. се очаква услугите с ИИ да нараснат с 19.3% според IDC, достигайки средногодишен темп на растеж (CAGR) 21% през следващите пет години.

Хардуерът с ИИ, особено сървъри и системи за съхранение, все още представлява най-малък дял от големия пазар на ИИ - едва 5%, посочва IDC, предаде digitalk.bg. Въпреки това прогнозите сочат, че именно този сектор ще расте най-бързо през 2021 г., като скокът спрямо 2020 г. ще е 29.6%, но този темп ще се запази и през 2022 г. През следващите 5 години IDC очаква хардуерът с ИИ да постигне средногодишен темп на растеж 19.4%, като големите "печеливши" в тази област ще са компании като Dell, HPE, Huawei, IBM, Inspur и Lenovo. През 2020 г. всяка от тези компании е генерирала над $500 милиона приходи от продажбите на сървъри с ИИ, сочи още докладът на IDC.

Други проучвания потвърждават изводите на IDC. Технологиите за изкуствен интелект стават доминиращи в предприятия по целия свят. Макар че внедряването варира в отделни вертикални бизнес сегменти, повечето от тях, или 95% от фирмите в неотдавнашен доклад на S&P Global, смятат, че изкуственият интелект е важен за успеха на техните усилия за цифрова трансформация. Предимствата на тези технологии могат да бъдат огромни. Според McKinsey само автоматизацията може да увеличи продуктивността в света с 0.8% до 1.4% годишно.

"Изкуственият интелект се очертава като основен компонент на бъдещото предприятие, подхранвайки търсенето на партньори за услугите, които да помогнат на организациите да изчистят многото препятствия, стоящи между пилотните проекти и пълномащабното внедряване на ИИ в предприятието, заявява мениджърът на IDC Дженифър Хамел. Изискването на клиентите за експертен опит в разработването на решения за изкуствен интелект и създаване на правилната организация, платформа, управление, бизнес процеси и стратегии за таланти, за да се гарантира устойчивото внедряване на ИИ в цялото предприятие, води до разширяване както на сегментите на ИТ услугите, така и на сегмента на бизнес услугите.

Ежедневният електронен бюлетин за технологии и бизнес "Digitalk e-Daily" събира най-интересните новини и анализи от Digitalk и ги предоставя на читателите в удобен вид на тяхната електронна поща.

Технологиите на изкуствения интелект стават все по-разпространени в предприятията по целия свят, въпреки че процентът на внедряване варира в отделните предприятия. Очаква се организациите да инвестират над $50 млрд. в системи за изкуствен интелект в световен мащаб през 2020 г. според IDC спрямо $37.5 млрд. през 2019 г. А до 2024 г. се очаква инвестициите да достигнат $110 млрд. Ентусиазмът сред корпоративния елит по отношение на изкуствения интелект може да се дължи на неговия потенциал, обясняват от Accenture. Според компанията се наблюдава "масивна промяна" в компаниите към технологии като ИИ, анализи и машинно обучение за създаване на "по-добро благо", както и увеличаване на приходите и ефективността, особено през последната година и половина.

Висшето ръководство на компании, които се интересуват от тази технология, виждат как всъщност могат да използват ИИ в своя бизнес. Тези технологии се измества от експерименталната зона към нещо мащабно. Бизнесът използва ИИ, за да мащабира бизнес стойността и добавената стойност на цялото предприятие, коментират от Accenture.

Като пример за тази тенденция от Accenture посочват партньорството си с Intel и филипинска фондация за околната среда ("Сулубай"). Пилотният им проект Corail е платформа с ИИ, която следи и анализира устойчивостта на кораловите рифове. От стартирането на проекта през май 2019 г. по него са събрани 40 000 изображения на рифа, заобикалящ остров Пангаталан, които изследователите са използвали за измерване на здравословното състояние на рифа в реално време.



ТОП 3 КОМПАНИИ В ОБЛАСТТА НА СОФТУЕРА С ИИ И ТРИТЕ СОФТУЕРНИ ПЛАТФОРМИ С ИИ, ПЪРВА ПОЛОВИНА НА 2020 (КЛАСИРАНЕ СПОРЕД СВЕТОВНИТЕ ИМ ПРИХОДИ)
Пазар на софтуер с ИИ     Тип ИИ     #1     #2     #3
Софтуерна платформа с ИИ     ИИ е в центъра     IBM     Microsoft     SAS Institute
Приложения с ИИ     ИИ е в центъра     IBM     OpenText     Slack
ИИ не е в центъра     Microsoft     Intuit     Google
Софтуер с ИИ за системна инфраструктура     ИИ е в центъра     IBM     Microsoft     Dynatrace
ИИ не е в центъра     Microsoft     VMware     McAfee
Разработка и внедряване на приложения с ИИ     ИИ е в центъра     Microsoft     Google     Palantir
ИИ не е в центъра     Microsoft     ESRI     Teradata

Accenture говори за 4 основни промени в корпоративното пространство на ИИ през последните няколко години.

Първо, облакът и данните се сляха и компаниите получават по-високо ниво на изчислителна мощ, но и на гъвкавост. Второто са данни, които сега са по-лесно достъпни в компаниите за анализи, обработка с ИИ и машинно обучение. Третият фактор е скоростта, като много неща могат да бъдат разгърнати в рамките на до 6 месеца. И четвъртото е недостигът на таланти, съчетан с голямо търсене - особено в областта на науката за данни и облачните услуги.

Всъщност облачната трансформация се развива най-бързо. Глобалният пазар на публични изчислителни облаци ще надхвърли $362 милиарда през 2022 г. според Statista, а IDG твърди, че средният бюджет за облачни услуги е нараснал от $1.62 милиона през 2016 г. до $2.2 милиона днес. Пандемията доведе до значително увеличаване на внедряването на ИИ в определени индустрии, като производството например. Има обаче масов недостиг на квалифицирани хора за разработване и поддържане на технологии за ИИ.

В крайна сметка тази технология трябва да създаде тази стойност, която компаниите или организациите търсят, в зависимост от това къде се намират, за какво вече имат представа и какво искат да променят. Анализът, ИИ и практиките за автоматизация трябва да се обединят в управлението на данни за създаване на решенията, необходими за това дадена компания да стане интелигентна.

Въпреки че данните са вероятно по-достъпни в предприятията от всякога, организациите понякога се борят да развият своя подход към данните. Според проучване на MIT Technology Review Insights и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви