Свързани новини

02.10.2018 12:22

Инвестициите 2 млрд., вместо 4,5 млрд. лв. и ето излишък

Видян 2237 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Правителството е направило само 30%, вместо 75% от предвидените в бюджета разходи за инвестиции, т.нар. капиталови, на обща стойност 6,1 млрд.лв. и така отчита излишък. Сумата е общо взето, колкото простото изваждане на 2 от 4,5 млрд.лв. плюс около 200 млн. истинско преизпълнение - 2,7 млрд.


Практиката е подобна от поне две години насам. Каква е целта? Безразборно харчене в края на годината по лично усмотрение на премиера и финансовия министър. Така през декември 2017 г. държавна фирма, която в предишни години е разпределяла по 1-2 млн. лв. и ги е преотдавала с поръчки на частници, взе рекордните 120 млн.лв. накуп от бюджета. В борда й са физкултурници и други хора без образование и всякакъв ценцз, но поставени на щедрата хранилка.


Тези 2, 7 млрд.лв., които ще се харчат предизборно – вот ще има най-късно през май, когато се гласува за Европарламент, а после през есента има местен. Като това е дори при положение, че няма предсрочни парламентарни избори. Освен тях има предвиден за допълнително харчене 1 млрд.лв. бюджетен дефицит. Много е вероятно с пиар цел той да не бъде пипнат и да се каже, че сме постигнали баланс в хазната.


Вестник Сега нарече тази практика „Черна касичка” на властта. В същото време се обяснява, че пари за какво ли не няма, особено за преизчисляване на пенсиите и вдигане на тавана им, при положение, че преимуществено НОИ се финансира от бюджета. Освен другото, това би стимулирало потреблението и забавящия темповете си растеж.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на