Инфлацията в Еврозоната

Свързани новини

01.06.2023 14:59

Инфлацията в Еврозоната пада, но е 3 пъти над нормата и през юни пак може да скочи

Видян 1163 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ценовият натиск в еврозоната отслабна значително през май. Потребителските цени се повишиха с 6,1% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи европейската статистическа служба Евростат в четвъртък въз основа на първа оценка. Експертите очакваха стойност от 6,3 на сто. През април инфлацията бе на ниво от 7%”, предава DPA.


Данните трябва да звучат добре, но истината е, че в момента поскъпването на живота е над 3 пъти по-голямо от нормата за Еврозоната, поставена от Европейската централна банка. Към тази летва от 2% и България трябва да се ориентира, ако иска да попадне в клуба на 20-те, а ние сме повече от пет пъти над нея в момента и по най-вчесаните данни на стъкмистиката. ЕЦБ смята 2% за ниво на ценовата стабилност.


Друг важен акцент, който трябва да се има предвид е навлизането на немската икономика – най-голямата в Еврозоната, в рецесия, което е неприятен фактор и не може да мине за положителна новина. Макар да влияе потискащо на инфлацията, което се дължи на намаляващото търсене.


Пишем всичко това, защото то директно се отразява върху България, чиято икономика е 2/3 зависима от търговията с ЕС и най-вече с Еврозоната в него, където са и основните ни партньори. Като член на Европейския банков съюз, сме пряко подопечни и на решенията на ЕЦБ.


Статистическите служби в Германия, Франция, Испания и Италия вече бяха отчели по-слабо увеличение на цените.
Инвеститорите и икономистите прогнозират още едно увеличение основния лихвен процент с четвърт пункт на 15 юни и смятат, че вероятно ще има още едно, за да се завърши цикълът, който вече доведе до повишаване на депозитната лихва до 3,25% от под нулата през юли миналата година.


В сряда, коментирайки националните данни, вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос заяви, че победата над инфлацията, която достигна 10,6% в своя пик, все още не е постигната.
Междувременно Мадис Мюлер от Естония заяви, че базовият ценови натиск „за съжаление, все още не показва признаци на забавяне".


Маева Кузин от Bloomberg Economics в доклад преди данните от четвъртък заяви, че базисната инфлация вероятно ще се повиши отново през юни, което ще държи ЕЦБ „нащрек през лятото”.


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови