Свързани новини

18.10.2021 16:10

Инфлацията ще спихва с ниския растеж на Китай

Видян 1679 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Глобалната инфлация, която рязко се ускори през последните 2-3 месеца, ще започне да спада, понеже излезлите данни за ръста на Китай през третото тримесечие са много ниски. Между 1 юли и 1 октомври глобалната фабрика бележи само 4,9% растеж на годишна база при 7,9% или почти двойно повече през предишното тримесечие. Китай се движи под прогнозата за 5,2% растеж, която имаше за летните месеци, цитира данните Гардиън данните на китайското национално статистическо бюро.
Това значи, че ще намалява търсенето на суровини от страната, което пък би трябвало да успокои истеричните котировки на енергоносителите, които вдигнаха цените им, а оттам и на другите суровини и стоки в цял свят.
Много по-голям може да бъде спадът, ако продължи драмата на имотния пазар в страната, където мнозина очакват да се разиграе криза, която да бъде по-тежка от американската през 2007 г., довела до глобалния финансов и икономически катаклизъм от 2008 – 2011 г., която и ние ясно усетихме. Спадът на новото строителство е гръмовен: 13,54% на годишна база
, като три месеца поред има двуцифрен срив.
Тази катастрофа ще се задълбочи, тъй като едва преди дни беше официално обявен фалитът на гиганта Evergrande Group, т.е. данните за срива на тази огромна компания, втора по големина в страната, ще се отразят на данните в това тримесечие. Става дума за мегафалит от 300 млрд.долара – 5 пъти повече от БВП на България. А секторът на строителството и недвижимостите дава 25% от БВП на Китай.
Ръстът, измерен тримесечие към тримесечие е още по-стряскащ – само 0,2% на третото към второто, при 1,2% на второто към първото. При още едно подобно тримесечие за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е