“През 80-е години на миналия век на Волкър, председателят на Фед, му отнеха 4 години, две тежки рецесии и двуцифрени лихвени проценти, за да ги усмири”, напомни той.

Свързани новини

16.11.2022 17:20

Инфлацията и високите лихви ще останат с години: Топикономист

Видян 1253 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Инфлацията и отрицателният растеж са много упорити добичета”, коментира пред БНТ топикономистът Кузман Илиев. “През 80-е години на миналия век на Волкър, председателят на Фед, му отнеха 4 години, две тежки рецесии и двуцифрени лихвени проценти, за да ги усмири”, напомни той.


“Когато сме се докарали до 20%  инфлация, следствие на безумна енергийна политика и трилиони напечатани евро и долари - няма да е лесно изцелението. И не става дума за оптимизъм или черногледство. Другото е тежка самозаблуда, както се заблуждавахме, че 2007-2009г. няма да дойде при нас депресията - дойде и то по-тежко. Ще дойде и сега. И трябва да сме готови”, предупреди Илиев.


“А с късането на синджира на фискалното благоразумие застрашаваме покупателната сила на парите на българите, поставяйки под въпрос и стабилността на борда - котвата към еврото", заключи експертът.
„Поскъпването на живота ще продължава да се генерира от високите цени на горивата, от кризата в Украйна и дори от политиките по Зелената сделка”, прогнозира по-рано и финансистът Николай Павлов.


"Без да искам да тревожим хората, инфлацията ще остане по-дълго, но по-важното е, според мен, че ние следващите години ще се научим да живеем в инфлационна среда, по-висока от сегашната. Ако сега централните банки се стараеха да държат 2-3 процента, то най-вероятно ние ще държим инфлация между 4-6%. Вероятно влизаме в цикъл на скъпи суровини следващите години", посочи той.


Според прогнозата на финансиста рекордни стойности инфлацията ще продължава да бележи най-малко още една година. "Ако нещата в най-оптимистичния сценарий се развият добре, би трябвало, може би, края на следващата година или средата ѝ да сме били в пика на инфлацията. И предполагам, че тя ще е между 15 и 17%", посочи Павлов.


 Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 банкоф експерт , ученик на акъдемиг Левун Запърцумян 16.11.2022 20:26

    "Инфлацията и високите лихви ще останат с години" Е и нещо хубаво да ни се случи за тази година! Инфлацията е най-хубавото разрешаване на прОблема!При инфлация 18% на месец и вдигане на лихвите на вноските за спестяване общо на 0.05% на година, всичко се балансирга и компенсирга!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и