Като цяло от началото на войната в Украйна страната е получила 4,8 млн. метрични тона руски петрол с отстъпка, допълва Refinitiv.

Свързани новини

31.05.2022 17:09

Индия увеличава притока на руски петрол с голяма отстъпка, докато Западът продължава да налага санкции на Москва

Видян 4727 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Апетитът на Индия към евтиния руски петрол нараства, въпреки че Западът продължава да налага на Москва безпрецедентни санкции, предаде CNN.




Според оценки на доставчика на данни за финансовия пазар Refinitiv, през май потоците от руски суров петрол за Индия се очаква да достигнат 3,36 млн. метрични тона. Това е почти девет пъти повече от средната месечна стойност за 2021 г. , която е 382 500 метрични тона.




Като цяло от началото на войната в Украйна страната е получила 4,8 млн. метрични тона руски петрол с отстъпка, допълва Refinitiv. В момента руският петрол Urals се търгува за около 95 долара за барел, докато световният бенчмарк суров петрол Brent е над 119 долара за барел.




Част от причината за разликата в цените е, че Западът избягва руския петрол. В понеделник ЕС се съгласи да забрани вноса на 90% от руския петрол до края на годината. Европа е най-големият купувач на руска енергия.

Съединените щати, Канада, Обединеното кралство и Австралия вече забраниха вноса.




Ембаргото от страна на голям вносител като Европа ще окаже натиск върху руската икономика, но Москва е намерила други купувачи в Азия.



Индия, която внася 80% от своя петрол, обикновено купува само около 2-3% от Русия. Но с покачването на цените на петрола през тази година правителството постоянно увеличава потреблението си от Москва, възползвайки се от големите отстъпки.



По данни на Refinitiv потокът на руски суров петрол към Индия е нараснал до 1,01 млн. метрични тона през април от 430 000 метрични тона през март.



Индийското министерство на петрола и природния газ не отговори веднага на запитване относно въздействието на частичната забрана на ЕС върху петролните връзки на южноазиатската икономика с Москва.




По-рано през май Индия омаловажи скока на вноса. В изявление на Министерството на петрола и природния газ се казва, че страната внася петрол от цял свят, включително значителен обем от Съединените щати.



"Въпреки опитите да се представи обратното, покупките на енергия от Русия остават незначителни в сравнение с общото потребление на Индия", се казва в изявление на министерството. "Законните енергийни сделки на Индия не могат да бъдат политизирани", се казва още в съобщението.



Най-голямата демокрация в света се въздържа да заеме твърда позиция срещу Москва във връзка с войната в Украйна. Русия и Индия имат дългогодишни приятелски отношения, които датират от съветската епоха, когато СССР помогна на Индия да спечели войната с Пакистан през 1971 г.



Индия не е единственият азиатски гигант, който купува руски петрол. Очаква се Китай, който в миналото е бил най-големият купувач на руски петрол, също да започне да пазарува.






 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп