Пожарникари гасят пожар в депото за отпадъци на завода Brahmapuram в Кочи, Индия.

Свързани новини

11.03.2023 17:12

Индия отделя повече метан от всяка друга страна

Видян 14328 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По данни на GHGSat, която следи емисиите чрез сателити, Индия отделя повече метан от всяка друга страна. Метанът е вторият най-разпространен парников газ след въглеродния диоксид, но той допринася по-силно за климатичната криза, тъй като задържа повече топлина.

Като част от инициативата си "Чиста Индия" индийският министър-председател Нарендра Моди заяви, че се полагат усилия за премахването на планините от боклук и превръщането им в зелени зони. Ако тази цел бъде постигната, тя би могла да облекчи донякъде страданията на жителите, живеещи в сянката на тези огромни сметища, и да помогне на света да намали емисиите си на парникови газове.


Но макар че Индия иска да намали производството на метан, тя не се е присъединила към 150-те държави, които са подписали Глобалния ангажимент за метан - пакт за колективно намаляване на глобалните емисии с поне 30% спрямо нивата от 2020 г. до 2030 г. Учените смятат, че това намаление би могло да намали глобалното повишаване на температурата с 0,2 % и да помогне на света да постигне целта си да задържи глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий.

Индия заявява, че няма да се присъедини, тъй като по-голямата част от нейните емисии на метан идват от земеделието - около 74% от селскостопанските животни и оризовите полета срещу по-малко от 15% от депата за отпадъци.

През 2021 г. министърът на околната среда на Индия Ашвини Чубей заяви, че поемането на ангажимент за намаляване на общото производство на метан в страната може да застраши препитанието на земеделските стопани и да повлияе на икономиката. Според природозащитниците обаче страната е изправена пред сериозни климатични предизвикателства, свързани с парещите купчини боклук.

Високото депо за отпадъци Брахмапурам в щата Керала е последната планина за боклук в страната, която се запалва, причинявайки опасна топлина и емисии на метан, и допринася за нарастващите климатични предизвикателства в Индия, предаде CNN.

Пожарникарите в южния индийски град Кочи се опитват да овладеят разпространението на токсични изпарения, след като преди дни депото за отпадъци избухна в пламъци, които обвиха района в гъста мъгла и задушиха жителите.

Властите посъветваха жителите на града с над 600 000 жители да останат на закрито или да носят маски N95, ако излизат навън. В понеделник училищата са били принудени да затворят заради замърсяването, съобщиха служители.

Според пожарната служба на Керала пожарът е избухнал миналия четвъртък. Причината не е установена, но пожарите на сметищата могат да бъдат предизвикани от горими газове от разпадащите се отпадъци. Снимки и видеоклипове, публикувани от официалните лица, показват как работниците се надпреварват да потушават избуяващите пламъци, които изпращат гъсти кълба токсичен дим, издигащи се високо в небето.

Въпреки че пожарът до голяма степен е потушен, гъст облак от дим и метан продължава да покрива района, намалявайки видимостта и качеството на въздуха в града, като в същото време излъчва продължителна остра миризма.

Някои пожарникари са припаднали от изпаренията, съобщиха от пожарната.


Планини от боклук в Индия


Брахмапурам е само едно от около 3000 индийски сметища, препълнени с разлагащи се отпадъци и отделящи токсични газове.


Според доклад за 2020 г. на Международното сътрудничество в областта на градската среда, програма на Европейския съюз, депото е въведено в експлоатация през 2008 г. и е разположено на площ от 16 акра.


 Снимка: Ройтерс




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева