07.12.2015 16:32

Ин витро клиника заплащала по 200-300 лв комисионна за привлечен донор

Видян 1187 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   По 10% от сумата, която получават донорите на яйцеклетки в разследвана в момента клиника, отиват за лицата, които ги завеждат там. Обикновено жените, дали яйцеклетки, вземали между 2000 и 3000 лв. Това разкри пред bTV Александър Александров, който работил 8 месеца като касиер в клиниката на д-р Алкан Емин – лекарят, извършил ин витро процедура на 63-годишна русенка преди няколко години.
Задължението на Александров било да води жените на комисия от лекари, която да прецени дали са здрави. Той самият също набирал донори като им показвал брошура, в която пишело колко ще получат.
„Една от донорките заведох на психиатър, прегледът продължи повече от 30 минути и докторът отказа да разпише досието”, разказва Александров. По думите му жената въпреки това е била подложена на нужните процедури и е станала донор. Някои дами пък давали по 2 пъти яйцеклетки и определено го правели за пари.



    Александров съдейства на разследването и е дал показания по случая. Междувременно е получил заплахи. „Бях заплашен на 2 пъти от доктори – пред свидетели и на живо”, каза още  той. Закана отправил и самият д-р Емин, който казал, че ще се бори да запази клиниката с всички средства.
Скандалът се разрази между двама бивши съдружници в здравното заведение. Според една от потърпевшите жени за донорството на яйцеклетки й било заплатено. На всичкото отгоре биологичният материал бил взет в момент, в който дамата имала неизлекувана хламидийна инфекция.
„Да се слагат донорите под общ знаменател е абсолютно безумие”, смята Виктория Димитрова, председател на фондация, която агитира за донорство. Тя поясни, че пари наистина се дават, но само срещу получен фиш за разходи.
В закона е забранено предлагането на донорство, рекламирането на нуждата от него и предлагането на заплащане. Според експерти практиката да се предоставят яйцеклетки за продан, както се прави на запад и по интернет, е голям проблем.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а