Инфлацията остава висока от началото на годината и вероятно ще се задържи на ниво от около 6,5%, което ще натежи на потребителските разходи

Свързани новини

04.09.2023 17:12

Икономическият двигател на ЕС губи скорост: Проучване

Видян 1813 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Последната прогноза на Германския икономически институт (IW) показва, че икономическото производство на Германия ще се свие през тази година на фона на слабото търсене от чужбина, нарастващите лихвени проценти и продължителната енергийна криза.   

Според IW икономиката се намира в състояние на "шок", като бизнесът е особено засегнат от геополитическата несигурност, произтичаща от конфликта в Украйна. Германските компании и индустрии ще "усетят глобалните проблеми още по-силно" през тази година поради недостига и рязкото покачване на цените на суровините и енергията, предупреждават икономистите.   

Забавянето на световната търговия и слабото търсене ще доведат до по-нисък от очаквания брутен вътрешен продукт за най-голямата икономика в ЕС. Предвижда се той да спадне с почти 0,5% в сравнение с миналата година, а безработицата ще достигне 5,5%, се казва в доклада.   

Инфлацията остава висока от началото на годината и вероятно ще се задържи на ниво от около 6,5%, което ще натежи на потребителските разходи.


"Правителството трябва спешно да предприеме действия, за да сложи край на този икономически спад", заяви ръководителят на отдела за макроикономически изследвания и изследвания на бизнес цикъла в IW, професор Майкъл Громлинг.   

"По-ниските данъчни тежести и привлекателната и небюрократична подкрепа за иновациите и инвестициите биха помогнали на компаниите да се справят по-добре с настоящите сътресения", добави той.   

Икономическите нагласи в Германия пострадаха от последиците от затягането на фискалната политика, като например увеличените производствени разходи и високите лихвени проценти. Инвестициите са станали по-малко привлекателни за компаниите, като строителният сектор е сред най-засегнатите, сочат данните. Очаква се инвестициите в жилищно строителство да намалеят с 3% през тази година.


 


 









 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Иван Митев 04.09.2023 17:46

    В съответната държава, поведението на правителството да няма финансови въздействия за преодоляване на щети от употреби на официална валута причинява сегашната инфлация. В еврозоната, до два часа след прилагане на финансови въздействия за преодоляване на щети от употреби на евра спира развитието на сегашната инфлация. Накратко: Употребите на евро са с добри или лоши резултати. Лошите резултати от употреби на евра са с признак на най-опасен враг на устойчивото развитие в еврозоната. Нямането на финансови въздействия за преодоляване на щети от употреби на евра е причина за подсигуряващ за щети държавен бюджет на държавите от еврозоната. Еврозоната е жертва на въведена европейска неправилност правителството да няма финансови въздействия за преодоляване на щети от употреби на евра. Европейската централна банка (ЕЦБ) няма решаваща роля за спасение от сегашни щети, защото прекратяването на водещият причинител не е в нейна компетентност. В създадените условия ЕЦБ е жертва на европейска грешка. Бездействията и действията на ЕЦБ не могат да спасят от нови щети. Поведението на ЕЦБ е база за оправдания при обвинения за щети. Нямането на финансови въздействия за преодоляване на щети от употреби на евра е сигурен подход за кризи. Наличието на европейската финансова грешка причинява сегашната инфлация в еврозоната. Когато причината е премахната, инфлация няма. В еврозоната, прекратяването на държавната неправилност спасява от нови щети. Възможно е европейската власт да прилага финансови въздействия за преодоляване на щети от употреби на евра. Осъществим е предпазващ от щети държавен бюджет на държавите от еврозоната. Постижимо е връщане на държавните дългове на участниците в еврозоната.

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби