Свързани новини

26.06.2014 15:53

Икономическата комисия гласува за сливане на КЗП и КЗК

Видян 1262 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да станат една обща агенция, която да мисли за интереса на потребителите и участниците на пазара у нас, реши на първо четене парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, предаде нюз.бг.


Седем народни представители от БСП и ДПС подкрепиха идеята за сливане на двете комисии, а депутатите от ГЕРБ се въздържаха при гласуването с основния мотив, че не трябва да се приемат такива важни изменения в "12 без 5" преди края на мандата на 42-ото Народно събрание.


"Една от основните цели на политиката на всяко правителство е защитата на интересите на потребителите. Това обосновава необходимостта органът, който ще следи за спазването на интересите на гражданите, да е в голяма степен независим както от участниците на пазара, предлагащи стоки и услуги на населението, така и от възможни въздействия от страна на администрацията", обясни основният мотив за изменението неговият вносител Йордан Цонев.


ДПС депутатът изтъкна още, че в последните години в страната има зачестяване на проблемите на гражданите както в областта на потреблението, така и на търсенето на права по тяхна инициатива.


"Проблемите произтичат и от състоянието на конкурентната среда в българската държава", пише в мотивите си още Цонев и напомня: "Наличието на лоялна конкуренция е предпоставка за по-качествено и по-икономически изгодно задоволяване на интересите на потребителите".


Именно заради това шефът на бюджетната комисия към Народното събрание е на мнение, че трябва да има един орган, който да отговаря за защитата на правата на потребителите и в това време да осигурява условия за ефективна и действаща конкуренция.


"Сливането на двете комисии има и своите минуси, но никога не съм се притеснявал от това, което ще последва и че ще трябва да се добавят някои текстове или поправки", призна пред колегите си още Йордан Цонев.


С оглед на ситуацията на българския пазар, по думите му, потребителите се нуждаят от по-голяма защита.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Раждаемост

Свещеник обвини Холивуд за ниската раждаемост

Западната развлекателна индустрия успя ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец