За да откажат информация дори на парламента от ДАНС са се оправдали, че имената са част от прокурорска проверка и не може да се разгласяват

Свързани новини

26.07.2022 14:06

И съдът скри списъка с политици и магистрати с имоти в чужбина

Видян 681 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Административният съд-София-град е отказал да разпореди на ДАНС да предостави списъка с имена на политици и магистрати с имоти в чужбина. Това става ясно от съобщение на организацията "Антикорупционен фонд" (АКФ), предаде Медиапул. Те заведоха дело по Закона за достъп до обществена информация след като в началото на година контраразузнаването не даде данни за въпросните хора. С решението на съда казусът приключва.

За този списък се говори отдавна, но имената на хората с имоти в чужбина никога не са обявявани. Той е съставен по времето на бившия главен прокурор Сотир Цацаров още през 2019 г. Тогава службите имат данни, че 38 души на високи длъжности не са декларирали имуществото си зад граница по съответния ред. Според Цацаров обаче това е само оперативна информация, на базата на която не може да се образува разследване. Затова започнали допълнителни проверки.

С това оправдание прокуратурата мълчеше по темата до лятото на миналата година. Тогава вътрешният министър Бойко Рашков започна да споменава списъка и да пита какво се случва. Той дори заяви, че в списъка с магистрати имало високопоставен прокурор с инициали И.Г., който имал имот в чужбина, а жената, с която живеел – пари на влог, които правели впечатление. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира, че действията на Рашков били "пример за хибридна пропаганда чрез разпространение на "фалшиви новини".

Малко по-късно прокуратурата пусна съобщение, от което стана ясно, че хората от списъка са проверени и е било установено, че са декларирали имуществото си и не са открити нарушения. В него бяха споменати само длъжностите им – 17 съдии, 5 прокурори, петима следователи, както и по двама депутати, зам.-министри и председатели на общински съвети, един кмет и четирима зам.-кметове. Те бяха проверявани и от НАП, отново без да се намерят нарушения. Имената им останаха тайна.

За да откажат информация дори на парламента от ДАНС са се оправдали, че имената са част от прокурорска проверка и не може да се разгласяват. Според съдебното решение по делото, заведено от АКФ, не ДАНС, а антикорупционната комисия КПКОНПИ трябвало да даде данните.

"И преди обаче да питаме задължения според съда субект – КПКОНПИ, знаем, че тъй като не тя е органът, установил несъответствието, а някой друг - ДАНС, тя ще отговори, че няма как да обяви нещо, с което не разполага. Успоредно с това очевидно няма и кой да задължи институциите, притежаващи информацията – прокуратурата, ДАНС, МВР, да я направят публична – такава, каквато в крайна сметка е по силата на закона", коментира Андрей Янкулов от АКФ.

Така опитът за търсене на публичност по темата завършва с неуспех. А инситутциите считат казуса за приключен - без установени нарушения.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 престъпници облечени във власт 26.07.2022 14:26

    Само можем да гадаем колко съдии са в кюпа. За всички, които крият кражбите си от далавери и корупция, злоупотребявайки със служебното си положение - "народен съд" и отнемане в полза на държавата, от където дошло там и отишло

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци