Държавният глава положи венец пред Паметника на Незнайния воин. С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите за свободата на България.

Свързани новини

03.03.2023 18:03

И днес родината ни има нужда от своите опълченци по дух: Премиерът Донев от Шипка

Видян 1195 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Без провокации и инциденти премина честването на Националния празник на Шипка. Колоните от паркирани автомобили достигнаха над 5 километра от двете страни на прохода въпреки мъглата:

"България днес трябва да е тук и да отбележим уважението и всичко, което са направили за нас тези, които са загинали".

"Силна е емоцията. За пръв път сме тук".
"Всеки трябва да е горд, че е българин, всеки трябва да посети място не само като Шипка, но и там, където хората са си дали живота за нас, и най-вече децата трябва да спазват традицията. Трябва да ги закърмим с любов към Родината".
Заупокойна молитва в памет на загиналите воини отслужи Великотърновският митрополит Григорий, а почетния караул пред Паметника на свободата прие служебният премиер Гълъб Донев. В празничното си слово той заяви, че връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни постъпки:   


"Щом сте тук значи България е в сърцето ви. Да носиш България в ума и в сърцето си не е отживелица. И днес родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа, които ще се отрекат и ще загърбят личните си стремежи и интереси и ще се отдадат на общонационалната кауза за свободна, независима и силна България. Това е наследството, които ни завещаха опълченците на Шипка“, каза Гълъб Донев.

"Няма някой, който да отрече, че имаме една обща национална цел – и това е България, в която да остават децата ни, в която да живеят децата ни. България, която да избират децата ни.", добави служебният премиер.

На честванията на Шипка присъства и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който заяви, че вече има първи сигнали за купуване на гласове за предстоящите избори.

В началото на прохода Шипка от южна страна служители на Държавно горско стопанство - Казанлък раздаваха фиданки за залесяване на всеки, решил да посети тържествата на паметния връх, предаде БНР.


В празнично посание по случай празника патриарх Неофит посочва, че свободата не е дадена даром на България.

Тя е “резултат от дългогодишни, целенасочени и саможертвени усилия за извоюването на свобода и независимост - едновременно политическа и духовна”.

Според патриарха в днешните времена с още по-голяма сила биват осъзнавани ценността и значението на свободата като неотменим елемент от човешкото достойнство.


Церемонията пред Паметника на Незнайния войн в София постави официално началото на честванията. В ритуала участваха представителни формирования на националната гвардейска част и гвардейския представителен духов оркестър.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие рапорта на началника на почетния караул и поздрави гвардейците.

Националният трибагреник бе издигнат тържествено под звуците на националния химн, беше изпълнен и артилерийски салют от 20 залпа, които поставиха официалното начало на тържествата по случай 3 март.

Държавният глава положи венец пред Паметника на Незнайния воин. С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите за свободата на България.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.03.2023 21:33

    екстрасенсите комадват парада, други доводи елементарната публика не възприема

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.