Работата на фотографа и художник със смесени медии Аде Океларин, известен като "Асико", често съчетава аспекти от нигерийското и британското му наследство. Това изображение е на Осанин - божество на народа йоруба от Югозападна Нигерия, което олицетворява гората, растенията и всичко лечебно

Свързани новини

18.03.2023 17:13

Художникът Àsìkò изследва културата на Йоруба чрез митологията

Видян 85426 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Да оценяваме културното наследство и да го използваме, за да си представим едно по-добро бъдеще - това е една от целите на самоукия фотограф и визуален артист Аде Океларин.

Професионално се подвизава под името "Àsìkò" - думата за "време" или "момент" на йоруба, един от езиците в родната му Нигерия. Използването на аспекти от традиционната култура на Йоруба е важен аспект от творческия му път. В две скорошни серии, озаглавени "Пазители" и "За мита и легендата", той изследва иконографията на йорубските божества или "Òrìshàs".


В историята на Йоруба Òrìshàs са свещени същества с божествена сила и вярата в тях продължава и извън Западна Африка, като е предадена от робите и техните потомци на Карибите и Южна Америка, наред с други места. Но когато израства в Нигерия през 80-те и 90-те години на ХХ век, където основното образование за вярванията на коренното население не е обичайно, Океларин казва, че пътят му като художник е свързан с деконструиране на предишните знания.



Вдъхновено от Адже, йорубското божество на търговията и богатството, това изображение е разположено на пазар в Лагос, по-голямата част от който се управлява от жени. . Àsìkò


"Работата е свързана с изследване и разбиране на нещата, на които не са ме учили в училище", казва Океларин, "и създаване на пространство, в което да разбера наследството и да създам нещо с наследство. "


Неговите портрети и изображения на Òrìshà съчетават традиционна фотография с изкуствен интелект (AI), дигитални техники за редактиране и колажиране и са начинът на Океларин да направи връзка между различните глобални митологии, чрез които, както той казва, всички ние сме свързани с нашите дълбоко вкоренени истории.


Докато проучва проектите, той забелязва прилики между елементи от йоруба и западната митология, като например йоруба Санго и скандинавския бог Тор, които са божества на гръмотевиците и светкавиците, както и Òrìshà Olokun, която олицетворява морето, подобно на гръцкия си колега Посейдон.



Серията му "Пазители" изследва културни митологии. В тази творба Океларин преосмисля Олокун, йорубската богиня на океаните, моретата и богатството.


Той казва, че целта на работата му е "да погледне назад, за да погледне напред", за да разбере откъде идват африканците като общество и да помогне за изграждането на бъдеще, "оформено не от уестърнизация, а от културна идеология и естетика"


Океларин се премества в Обединеното кралство през 1995 г. и казва, че изследването на собствената му култура е променило гледната му точка от западния поглед към такава, която възхвалява "красива и различна гледна точка" и му помага да разбере своето наследство.



Работата на фотографа и художник със смесени медии Аде Океларин, известен като "Асико", често съчетава аспекти от нигерийското и британското му наследство. Това изображение е на Осанин - божество на народа йоруба от Югозападна Нигерия, което олицетворява гората, растенията и всичко лечебно


"В света на нарастваща глобализация е важно да се поддържа чувство за идентичност, което да дава информация за по-добри обществени структури", казва Океларин. "Западането не е отговорът на въпроса за напредъка, но ние се нуждаем от съчетание между това, което сме, и това, което светът предлага, иначе ще загубим това, което ни прави "нас". " Създаването и споделянето на тези изображения с помощта на съвременни технологии и техники е един от начините да покажем, че "нашите истории имат значение", добавя той.


 Виж още тук: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв