Свързани новини

28.01.2021 17:01

Христо Иванов сезира ЕК за "черната корупционна дупка" за 5 млрд. лв. Автомагистрали

Видян 2977 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в четвъртък сезира Европейската комисия и българските регулатори за "черната корупционна дупка на Борисов за 5 млрд. лв." - схемата Автомагистрали. Иванов е подал сигнали до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и до Брюксел заради начина, по който едноименното държавно дружество е получило и изпълнява договори за близо 5 млрд. лева за пътни строителни дейности, съобщава Медиапул.


Христо Иванов разпространи и видео, в което разказва за механизма на злоупотребите. 

В последните години Автомагистрали ЕАД получи огромни суми за строителство на пътища като автомагистрала Хемус, както и за ремонтни и укрепителни дейности. Поръчките се възлагат на тъмно, като се заобикаля Законът за обществените поръчки и се използва възможността за т.нар. "вътрешно възлагане", която европейското законодателство допуска само за ограничен кръг случаи. Впоследствие Автомагистрали прехвърля работите на частни фирми, заобикаляйки законовата забрана да наема подизпълнители. Реално в цялата схема липсва прозрачност, липсва конкуренция, липсва отчетност и публичен контрол, смята Христо Иванов.


Съпредседателят на Демократична България посочи, че в тази ситуация никой не може да каже кой носи отговорност и да гарантира за качеството. Припомни публикациите и експертни мнения, според които отсечки, изпълнявани от "Автомагистрали", струват до два пъти по-скъпо от други сравними като сложност и изпълнение пътни участъци. 


"Това оскъпяване всъщност е корупционният откат, който пълни шкафчетата на Бойко Борисов", заявява Иванов.


"Това убива конкуренцията в цял един сектор. Това създава изсмукване на жизнени сокове от българската икономика, създава едни мастодонти, които съществуват на абсолютно социалистически принцип. В същото време кризата ще елиминира огромно количество реални частни фирми и предприемачи. Хора, които са в реален бизнес, защото за тях помощи няма. През цялото време Бойко Борисов и


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева