Свързани новини

20.01.2022 14:16

Христо Иванов призова за създаване на комисия за промяна на Конституцията

Видян 1703 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Трябва да съставим временна парламентарна комисия, която да започне обсъждане на конституционните промени, свързани със съдебната власт.” За това призова в интервю по БНТ съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Той изрази надежда, че до есента можем да имаме реформирана съдебна система след законодателни и кадрови промени.
Идеята си за такава комисия и възможността тя да постигне успех Иванов обоснова с налични предпоставки за политически консенсус. В речта на президента Румен Радев пред Народното събрание за втория му мандат лидерът на “Да България” вижда силен ангажимент на държавния глава, който извежда съдебната реформа пред скоби, при това реформа, фокусирана върху прокуратурата чрез конституционни промени. В предизборните заявки на опозицията от ГЕРБ и ДПС също има ангажимент за съдебна реформа, каза Иванов.
Той подчерта, че са необходими политически усилия за осигуряване на парламентарно мнозинство от две трети от депутатите, което ще е необходимо в множество гласувания - за конституционна промяна, за преструктуриране на Висшия съдебен съвет и за избор на Инспекторат на ВСС. Всичко това, по думите му, трябва да се случи в следващите 6-8-10 месеца. Иванов допусна, че може да се удължат сроковете по избор на нов състав на ВСС тази година, за да се осигури напредък в работата по конституционните промени и в осигуряването на широко парламентарно мнозинство за същинска съдебна реформа.
Трябва да се увеличи парламентарната квота за избор на съдиите и да се намали тази за прокурорите - тази формула следва от международни стандарти, каза още Христо Иванов. И припомни, че през 2015 г. е предложил като правосъден министър такава реформа, но тя бе отхвърлена от парламента.
“Международната практика показва, че


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Асен 22.01.2022 09:06

    Христо Иванов няма право да говори за това, защото е един провален юрист.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените