Пеевски

Свързани новини

08.06.2023 18:14

Хр. Иванов уж не ще Пеевски, стоя 1 час в стаята на ДПС

Видян 1713 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Не стана добре", заяви в декларация от трибуната на НС съпредседателят на ДБ Христо Иванов в коментар за избора на Делян Пеевски за член на конституционната комисия. Напомняме, че само ден по-рано абсолютно никой от лидерите на Доброто (включително и той) не гласува против кандидатурата на депутата от ДПС. Въздържаха се и Хр. Иванов, и К Петков, и Ат. Атанасов и другите, а прякорът им е новите 8 джуджета.


Сега Иванов предложи още един кръг консултации и „да реконструират състава на комисията”, с което даде назад за Пеевски в нея. Той обяви, че сам се изкушавал да си сложи името, но се въздържал. “Страх ме, че ще си сложа името под нейния провал”, изтъкна бившият правосъден министър от Борисов 2.


В отговор на намека за изтегляне на Пеевски от комисията, от ДПС обявиха, че той остава неин член и няма да бъде сменен. Шефът на ПГ на Сараите Йордан Цонев обяви, че Делян и неговият екип са автори на проекта за промени в Конституцията, които от ПП/ДБ сами са харесали. “Ако някой се бои за електората си, ние също се боим, защото прегръдката с вас нашият електорат категорично не я харесва", обърна се той към Доброто.


"Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски. Това не е инат, не е и изпиране, защото няма какво да перем”, подчерта Цонев.
"Иванов трябва да разбере едно нещо. Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако иска да прави конституционна реформа, така ще бъде",  заяви самият Пеевски в кулоарите на НС пред журналисти.


След коментара му последва среща с Иванов, който влезе в стаята на ДПС и прекара там над 1 час в разговор с депутата Пеевски и с председателя на Движението Мустафа Карадайъ. Не стана ясно какво са говорили толкова дълго. Припомняме, че в сряда и съпредседателят на ПП Кирил Петков също се усамоти с Пеевски в кабинета на Сараите в НС.
По-късно ДПС все пак огласи проекта си за промени в Конституцията, изготвен от Пеевски и екипа му.


Той предвижда разделянето на ВСС на 2 - един на съдиите и втори на прокурорите. В тях ще бъдат избирани по равен брой магистрати - по 13. Членовете от квотата на парламента в двата съвета ще се избират с мнозинство от 2/3, гласи още проектът.


Движението предлага сегашните членове по право във ВСС - главният прокурор, шефовете на ВАС и ВКС и министърът на правосъдието, да не участват в новите два съвета.


В проекта си ДПС предлага да се премахне правомощието на обвинител №1, което предвижда осъществяването на надзора за законност. Остава второто  - правото му да осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, като целта е еднаквото прилагане на закона.


Преразгледан е и въпросът с правомощията на главния прокурор. Прехвърля се надзорът за законност от главния прокурор на съответните по-горни инстанции в прокуратурата. В полето на главния прокурор остават само методическите указания, каквито правомощия имат ВКС и ВАС за уеднаквяване на практиката на различните съдилища и прокуратури.


След проведени разговори в Брюксел, Движението предложи членовете на КС също да се избират с мнозинство от 2/3. Проектът за конституционни промени на ДПС предвижда още уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба.


Сараите предлагат и премахване на изискването за липса на двойно гражданство на министри и депутати.


Промените в Конституцията, отразяват изцяло препоръките на Венецианската комисия към България, подчертаха от Движението. Проектът получи одобрението на Вера Юрова, зам.-шеф на ЕК по ценности и прозрачност.
Документът бе изпратен и на посланиците на всички страни от ЕС, в посолствата на балканските страни и на страните  от НАТО.

Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден