Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година

Свързани новини

16.05.2022 16:43

Хора на високи държавни позиции са замесени в схемата Хемус: Съдът

Видян 1865 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският градски съд отказа на обвинения за пране на пари за магистрала Хемус Борислав Колев да го освободи с по-лека мярка за неотклонение и потвърди домашен арест.


 


"От наличните и проверени доказателства може да се направи извод за съпричастност на обвиняемия към престъплението. Не са налице нови доказателства, които да оборват този извод, дори са събрани още доказателства, че е налице добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции", казва съдът.


 


Според магистратите продължава да е налице, макар и с намален интензитет, опасността от извършване на ново престъпление от страна на Колев. Поради това съдът отказа да измени мярката му за неотклонение в по-лека - парична гаранция. Решението подлежи на обжалване.


 


Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ 5 от магистрала Хемус. Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така според прокуратурата с 52 тегления от юни 2020 до септември миналата година мъжът получил над 53 милиона лева.


 


В края на миналата година случаят Хемус стана повод за конфликт между МВР и прокуратурата. От държавното обявиха, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов е искал от наблюдаващите прокурори да променят в по-леко обвинението на Колев, за да се съгласи той да издаде хората, които са над него в схемата за източване на милионите от Хемус.


 


Наблюдаващият прокурор е отишъл в ГДБОП, защото бил уведомен, че Колев ще дава обяснения. Той обаче казал, че не знае защо е там, а адвокатът му Христо Ботев обяснил, че има уверение от прокуратурата за облекчаване на положението на клиента му срещу обяснения. Прокурорът отговорил, че това няма как да стане и в резултат на реакцията му шефът на ГДБОП му казал, че така слага край на разследването. След това прокуратурата започна разследване за оказан натиск над прокурори, докато в МВР беше образувана преписка за отказ от изпълнение на служебни задължения.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог