Свързани новини

04.11.2020 15:02

Хипермаркетите скочиха срещу 9% ДДС на храната за вкъщи от ресторанти

Видян 1662 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големите търговски вериги се обявиха против намерението на управляващите да намалят ДДС от 20 на 9% за храната, която ресторанти и заведения продават за вкъщи. В момента с по-ниската ставка е само консумацията на място, съобщава Сега.


"Това предложение поставя в неравноправно положение търговците, които също продават, а някои от тях и доставят, прясно приготвена храна за вкъщи", предупредиха от Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява най-големите търговски вериги за хранителни стоки в България.


Тези дни премиерът Бойко Борисов обяви, че е поръчал на депутатите от ГЕРБ да включат в данъчните промени за догодина намаление на налога за храната за вкъщи, след като сдруженията на ресторантьорите отново се оплакаха, че ограничителните мерки срещу коронавириса им пречат да работят нормално. От ГЕРБ увериха, че ще предложат новата ставка между първото и второто четене на промените в Закона за ДДС.


"Засегнатите от COVID-пандемията бизнеси у нас трябва да бъдат подпомогнати от държавата с подходящи и ефективни инструменти", казват недоволните членове на Сдружението за модерна търговия. Те дават пример, че ако един клиент си купи вечерята от топлата витрина на търговска верига или я поръча онлайн от там, ставката ще е 20% на ДДС, а ако я поръча от ресторант - 9%. "На практика търговецът и ресторантът ще извършват еднаква услуга, но ще работят при различни данъчни условия, което нарушава един от основните принципи на данъчното облагане - неутралност", смятат от СМТ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни