Свързани новини

24.03.2020 09:25

Хаос и 200 000 на улицата заради Ангелкова

Видян 4234 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тоталната липса на адекватни мерки за повече от месец от момента, когато се разбра, че не само италианският, но и целият европейски туризъм е в катастрофа от страна на ресорното министерство на Николина Ангелкова, води до старт на вълна от изхвърляне на 200 000 души на улицата, а със семействата им това прави над половин милион българи – Варна и Бургас, взети заедно. Единствените, за които се погрижи министерств62ото са СИК и ВИС, на които даде година гратис на плажните концесии, които преди това им връчи, като върна мутренските времена от 90-те години 1 към 1. Сега България граничи на изток с 3 М по прякорите на босовете в съотношение 2:1 между групировките.


„Хаосът с предплатените пакетни пътувания в туризма продължава, въпреки надеждата, която даде на клиенти и компании с изказвания през последните дни ресорният министър Николина Ангелкова“, пише Труд. „Ваучери ще се дават само за пътувания, отложени в периода на обявеното извънредно положение, което е от 13 март до 13 април. За останалите пропаднали ваканции туроператорите все още имат задължение да връщат пари, въпреки че на всички е ясно, че са предплатили вече тези суми на доставчици у нас и в чужбина и няма откъде да ги вземат. Ако ваучерите са на стойност предплатената сума, вместо конкретна почивка с променена дата, клиентите могат да загубят, защото не е ясно дали цените на ваканциите ще останат същите след кризата. Никой и не гарантира, че няма да има фалити на доставчици. Или на туроператори“. Или хотели.


„Ако клиентът е платил за Турция, а иска да почива в Гърция за предплатената от него сума, това отново ще затрудни бизнеса. При ваучерната схема не е ясно и какво се случва с туристическите застраховки.


В сектора масово съкращават персонал!


Следващите седмици се очаква броят на безработните в туризма да расте.


Близо 200 000 пряко и косвено заети в туристическата индустрия могат да останат без работа заради от разпространението на вируса COVID-19. Това изчислиха ресторантьори, туроператори и хотелиери“, пише Труд. Към тях трябва да бъдат прибавени поне още толкова работещи в търговията, транспорта, земеделието, логистиката, складовете, ремонтите, строителството, които се издържат единствено и само от работата си за туризма ни – експортен отрасъл №1 у нас.


Повечето компании в сектора вече са пуснали в неплатен отпуск голяма част от служителите си, а други са съкратени заради тежката ситуация. Очаква се бум от безработни в туризма, които през следващите седмици ще се регистрират на борсата", категорични са от бизнеса.


Нужно е държавата да подпомогне компаниите с разсрочване на кредити, безлихвени заеми, данъчна ваканция, отпадане на административни такси и други, за да спаси индустрията, която допринася всяка година за 13-15% от БВП, алармират от сектора. Без тези мерки ще се наложи да се дадат не по-малки суми като обезщетения за безработни, категорични са от бранша“, пише Труд.


 

 

 



Етикети
, , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на