Смяната на дирекотори на горски стопанства е безсмислена, трябва да се промени системата. Това обяви пред bTV новият директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев. Той се обяви за деполитизация в сектора и пълна прозрачност, за да се разрешат проблемите.


„Има случаи, при които са изпълнявани поръчки, правени са покровителства на схеми, но няма горски в българската горска система, който да не е притискан и принуждаван да участва в схеми. Единствените хора, които са отказали да направят това, вече са извън системата“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ Александър Дунчев, директор на Изпълнителната агенция по горите за кадровите промени в горския сектор.


„Когато бъде уволнен един директор, ако не се промени системата, на негово място слагат същия – не като лица, а като характер. Да се сменят директори е безсмислено, трябва да променим системата“, смята той.


„На най-ниско ниво проблемът е с чуството на безнаказаност на нарушителите. Ние ги хващаме и нещо се случва в съдебните институции или прокуратурата и тези хора се връщат след два дена в гората още по-нагли и