Свързани новини

20.05.2020 14:26

Горанов иска 24% ДДС и 18% данък печалба при половинчатото падане на ДДС за кръчми

Видян 5674 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на финансите категорично не подкрепя внесените в Народното събрание 6 законопроекта за сваляне на ставката на ДДС за различни стоки и услуги – от лекарствата до ресторантьорските услуги, фитнесите и памперсите. Това става ясно от писмено становище на институцията до Народното събрание, подписана от министър Владислав Горанов. Днес от 14.30 ч. Комисията по бюджет и финанси, чийто председател Менда Стоянова също не подкрепя проектите, ще ги разгледа на свое заседание, предаде Медиапул.



Загубата за бюджета от текстовете в 6-те законопроекта възлиза на 1.8 млрд. лв. приходи, сочат изчисленията на МФ. За сравнение, постъпленията от ДДС през 2019 г. възлязоха на около 11 млрд. лв., а тази година е предвидено да бъдат 10.64 млрд. лв., което значи, че свалянето на ставката би заличило 17% от постъпленията по това перо.


За да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%, сочат изчисленията.


Най-голяма ще бъде загубата от свалянето на ставката за лекарствата и основните храни, за което настоява БСП – 1.5 млрд. лв. Намаляването на данъка за ресторантите и заведенията, което бе обявено от премиера Бойко Борисов след натиск от ресторантьорите, ще струва на бюджета 150 млн. лв. По-ниският ДДС от 9% ще се начислява само за консумацията на храна в заведенията, а за алкохолните напитки остава в сила сегашната 20% ставка.

 

Свалянето на ДДС на 9% за книги, учебници и помагала ще лиши бюджета от 13 млн. лв., а на детски храни, детски фармацевтични продукти и памперси, както предлага депутатът Делян Пеевски - 39 млн. лв. Загубата от фитнесите би била 4 млн. лв., а от общите туристически услуги - 19 млн. лв.


продължи >>

Етикети
, , , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог