Румен Радев каза още агресията на Русия срещу Украйна е показала, необходимостта от силата на правото в глобален план.

Свързани новини

21.03.2023 16:47

Големият проблем в България е избирателното правосъдие: Радев

Видян 1587 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Президентът Румен Радев открои избирателното правосъдие и нуждата от реформи за противодействие на корупцията по високите етажи на управлението като основни предизвикателства пред България. Държавният глава говори по време на конференцията Антикорупция и национална сигурност, организирана от Министерството на правосъдието, като посочи, че решаването на тези проблеми и съставянето на стабилно правителство са в основата на трайното решение на политическата криза.


„Имаме нужда от пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички партии. Правосъдна реформа, която да изключва както произволни арести, така и избирателното правосъдие и бягството от наказание“, каза президентът в коментар на изнесените миналата седмица от прокуратурата данни за заговор срещу магистрати и висши полицаи. Румен Радев уточни, че не е получавал информация от държавното обвинение, но подчерта, че в обществото все още остава дълбокото съмнение, че се работи избирателно.
Той за пореден път призова следващия парламент да приеме законопроект, въвеждащ възможности за ефективно разследване на главния прокурор.


„Когато установим такива механизми, когато има съдебни органи като Висшия съдебен съвет, в които членовете не са йерархично зависими от основни фигури в съдебната система, тогава ще можем обективно да говорим за ефективната работа на правосъдните органи. Големият проблем в България е избирателното правосъдие. Това ще бъде тестът за всички партии, за българските политици, за нашите народни представители дали са адекватни на очакванията на обществото и на процесите, които текат“, посочи Радев и подчерта, че без приемането на поправките не може да се говори за ефективна борба с корупцията.


На въпрос за годишния доклад за човешките права на Държавния департамент на САЩ, в който за България са откроени отново проблемите с корупцията, незаконните арести и свободата на медиите, президентът посочи, че в него се констатират отдавна познати на българите проблеми.


„България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някого в чужбина, а на своите граждани“, каза президентът и допълни, че е необходимо партиите да осъзнават, че предизборните обещания трябва да водят не само до парламентарно представителство, а и до конкретни резултати като изкореняване на безнаказаността и обективно правосъдие.


Радев припомни и протестите през лятото на 2020 г. с искане на оставка на управляващите и главния прокурор, като каза, че тогава гражданите са изразили категорична воля да отстояват демокрацията и върховенството на правото като свои ценности.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 21.03.2023 20:50

    гУгУ, що не се цунете отзадзе? С ченетата, де...

  • 001 Anonimen 21.03.2023 20:48

    Големият проблем на България, чорап, е че няма българи. С чандала държава не се прави.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни