Свързани новини

13.05.2020 16:50

Главният мюфтия отваря джамиите от 15 май

Видян 1245 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във връзка с решение на Висшия мюсюлмански съвет главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи издаде заповед до всички районни мюфтийства за нормалното функциониране на джамиите и месджидите (малки молитвени домове) на територията на България поради изтичане на извънредното положение, но при спазване на условията, валидни до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19. Всички джамии и месджиди се отварят от 15 май с петъчна молитва (джума намаз), съобщиха от пресслужбата на Главното мюфтийство, цитирани от БТА.


Преди да се отворят джамиите ще бъдат дезинфекцирани, като това ще бъде направено и след петъчната молитва. Не се препоръчва използването на местата за ритуално измиване, а проповедите по време на петъчната молитва ще да бъдат с максимално кратко съдържание. В джамиите няма да се допуска влизането без предпазни маски и трябва да се спазва социална дистанция между хората от метър и половина.


Хронично болни, хора в рискова група и със слаб имунитет да не посещават джамиите за намаз в епидемиологична ситуация, се препоръчва в заповедта на главния мюфтия. В нея се съобщава, че при влизане в джамията ръцете на вярващите трябва се дезинфекцират с дезинфектант, който се намира в близост до входната врата.


Не се препоръчва ръкуването и прегръщането след намаз, както и не трябва да има лекции преди и след молитвите. Не трябва да се организират и масови религиозни мероприятия. Препоръчва се празничният /байрам/ намаз да се изпълнява на открито място.


Районните мюфтийства да инструктират имамите и мюсюлманските настоятелства за отговорността им за спазване на взетите решения до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19. Решението важи до отмяната му от Висшия мюсюлмански съвет или с издаването на специална заповед от главния мюфтия, съобщават от Главното мюфтийство.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Вашият активен фокус върху конкретни цели може да доведе до значителен напредък днес

Вашият активен фокус върху конкретни цели може да