Главният изп. директор на H&M напусна внезапно след "много трудни" времена

Свързани новини

31.01.2024 15:57

Главният изп. директор на H&M напусна внезапно след "много трудни" времена

Видян 415 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хелена Хелмерсон се оттегли в сряда от поста главен изпълнителен директор на H&M, с което внезапно сложи край на четиригодишния си мандат и предизвика изненадваща промяна в ръководството на един от най-големите търговци на дрехи в света.

"Много се гордея с това, което заедно постигнахме през последните години, когато преминахме през пандемията, както и през няколко геополитически и макроикономически предизвикателства", каза тя в изявление, публикувано заедно с последните финансови резултати на шведската компания.

"Въпреки това, на моменти това беше много тежко за мен лично и сега чувствам, че е време да напусна ролята на главен изпълнителен директор, което, разбира се, не беше лесно решение."

Хелмерсон, който напуска H&M след 26 години работа в компанията, е заменен на поста главен изпълнителен директор от Даниел Ервер. За последно той беше ръководител на марката H&M, която е най-голямата в групата. Другите й марки включват & Other Stories и COS.

Според Ройтерс Хелмерсон е заявила на пресконференция в Стокхолм, че няма необходимата енергия, за да продължи да изпълнява длъжността главен изпълнителен директор, и е добавила, че все още няма план за следващата си кариера.


Маржът на оперативната печалба на H&M спадна до 7,2% през четвъртото тримесечие на финансовата година - обхващащо периода от септември до ноември - от 7,8% през предходното тримесечие.

Продажбите са се увеличили през финансовата година 2023, но са спаднали с 4% през последните два месеца - включително решаващия коледен период - в сравнение с предходната година.

Акциите на H&M поевтиняха след съобщенията и бяха с над 9% по-ниски в обедната търговия в Стокхолм. От началото на 2024 г. акциите са се понижили с 14%.

"За много потребители годината беше белязана от по-ниска покупателна способност поради високата инфлация и високите лихвени проценти", заяви Хелмерсон в съобщението за резултатите. "Четвъртото тримесечие започна с необичайно горещо време на няколко от важните ни европейски пазари. От средата на октомври продажбите се възстановиха с връщането на по-нормалното есенно време."

Освен с тежките бизнес условия търговецът на дребно се бори и с предизвикателството да преработи веригите си за доставки - през август той заяви, че постепенно ще прекрати дейността си в Мианмар - и с маркетингова грешка.

По-рано този месец тя беше принудена да премахне реклама на училищни униформи в Австралия, след като потребители на социалните медии се оплакаха, че тя сексуализира деца. "Дълбоко съжаляваме за обидата, която това предизвика", заяви H&M пред CNN.

В рекламата, чиито скрийншоти бяха направени от редица потребители на социалните медии, преди да бъде свалена, бяха изобразени две ученички, облечени в училищна униформа, със слоган "Накарай тези глави да се обърнат в модата на H&M за връщане в училище".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева