"Възлагаме на главния архитект да започне процедура за конкурс по Подробния устройствен план, чрез  която да осмисли по нов начин публичното пространство около Паметника на Съветската армия". Това съобщи пред БНР Антон Койчев от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.

Свързани новини

08.03.2023 13:46

Главният архитект да проведе конкурс за ново осмисляне на пространството около Паметника на Съветската армия: СОС

Видян 962 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Възлагаме на главния архитект да започне процедура за конкурс по Подробния устройствен план, чрез  която да осмисли по нов начин публичното пространство около Паметника на Съветската армия". Това съобщи пред БНР Антон Койчев от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.

"Тъй като паметникът е държавна собственост, с него се разпорежда областната управа. На нея се възлага да изпълни решението на Общинския съвет"
Вчера Комисията по образование и култура в Столичния общински съвет взе решение да поиска държавата да демонтира и премести Паметника на Съветската армия от общинската земя в Княжеската градина. Предстои окончателно решението да бъде взето и на заседание на Столичния общински съвет утре. Темата се обсъжда и в Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.

Няма как БСП да участва в обсъждането и гласуването на доклад, който няма правна стойност, посочи Калоян Паргов от групата на „БСП да България“ в Столичния общински съвет

"Собствеността на Паметника на Съветската армия не е общинска, а държавна. Този въпрос трябва да се дискутира от МС и НС. Паметникът е международно защитен, защото е закрепен от двустранните отношения между Руската федерация и България. От историческа гледна точка се твърди, че това не е войнишки паметник, а той е включен в списъка като такъв. Това е посветен на Трета украинска армия, която е част от Червената армия. Свързан е изцяло с Втората световна война. Битката с паметниците няма да реши нито един проблем, нито ще спре войната в Украйна".

Този паметник на една пропаганда трябва да бъде преместен в музей, смята Иво Божков от групата на ДБ в Столичния общински съвет

Антон Койчев от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет пък определи изказването на Калоян Паргов като „пълно с юридически и фактологически неточности“.

Пред паметника ще бъде поставена информационна табела, която да изяснява историческата истина за този монумент, обясни още той в предаването "Хоризонт до обед".

Смятаме, че тръгваме по пътя, по който въпроса ще бъде решен цивилизовано, посочи Антон Койчев.

"Никой не говори за унищожаване на паметника, а за преместването му. По фигурите са работили известни български скулптури. Той има и художествена стойност. Но е въпрос на национално достойнство този въпрос да бъде решен".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 10.03.2023 22:18

    тц,тц, всичко втасали ,паметници ще местят, колко години тези общинари не намериха терен, пари за детска болница - нова модерна, та хората тичат в Турция, такива дебили трудно може да се намерят в друга столица, злобни, човеконенавистни, но и супер прости

  • 001 общински терминатори 08.03.2023 14:27

    Рибата в морето, евроатлантическите фашизоиди тигана на огъня слагат....Не може да се разполагате с държавна и общонародна собственост. Суверена ще реши въпроса, вие сте НИКОЙ! Евтини селски номера точно преди избори

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на