Свързани новини

03.10.2014 10:15

Глад за кадри в текстила

Видян 1455 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Остър глад за работници се усеща в текстилната индустрия въпреки голямата безработица в страната. Браншът е затрупан с поръчки, но нови служители се намират трудно. „Ходих в над 200 селища от Видин до Русе в търсене на 500 шивачки, но уви, няма“, разказа за „Преса“ собственикът на фабриката за мъжки костюми „Рич март“ Мартин Йорданов. Предприятието шие за елитни чужди марки, но вече отказва нови поръчки.„От един месец обикаляме по села и паланки, ходим на срещи с кметове, в бюрата по труда, но удряме на камък“, оплака се Йорданов. С мъка намерихме 80 нови работнички, защото хората масово са обезверени, немотивирани или с две леви ръце.“


От същия проблем се оплаквали 20 фирми. „Тези дни говорих с поне още 10 работодатели. Всички пищят и реват, никой не знае как да се справи. Сега сме като някога в Америка - коне много, няма кой да изоре нивата“, коментира Йорданов.


Новата идея на бизнеса в Русе, която набира скорост, е градът да се превърне в индустриален център. „Подготвили сме 200 брошури, които ще разпространим. В тях призоваваме хора от най-бедните райони с висока безработица да дойдат в нашия град“, обясни собственикът на „Рич март“ Мартин Йорданов.


В града ни има 150 шивашки фирми, корабостроителница, 6 мола, 20 тържища, 20 болници... На 10-20 км има свободни къщи, където хората могат да живеят. Докато в едно село няма нищо. Мислим и за програма за изграждане на евтини жилища - например 350 евро на кв. метър, отпускане на заеми, каза Мартин Йорданов. Същото може да стане в Пловдив и в Стара Загора. Така икономиката ще дръпне.


Проблем с кадрите има и в минната индустрия, стана ясно преди дни на европейски бизнес форум в Пловдив. Там шефът на браншовата камара Лъчезар Цоцорков обяви, че няма хора със средно образование, защото днес на мястото на някогашните техникуми за минни оператори, шлосери и геолози имало само четири паралелки. Сега идеята е в професионалните гимназии в районите с такава индустрия да се разкрият паралелки, които да обучават среднисти. Искаме бизнесът да влезе в управлението на тези базови гимназии, каза Цоцорков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ден за работа

Ден за работа. Достатъчно помечтахте и се отдавахте на