Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Свързани новини

11.10.2022 16:37

Гинеколожка, оправдана за смъртта на бебе, осъди за 63К прокуратурата

Видян 1342 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 63 000 лв. на гинеколога д-р Нина Байчева за незаконно обвинение. Байчева заведе дело по Закона за отговорността на държавата, след като миналата година беше окончателно оправдана по обвинението, че поради немарливост е причинила смъртта на новородено в Тетевен, съобщава Лекс.


Окръжната прокуратура в Ловеч повдигна обвинение срещу д-р Байчева през 2015 г. за това, че е допуснала лекарска грешка по време на раждане като дежурен акушер-гинеколог и е причинила смъртта на новородено бебе. Обвинението дойде след серия от репортажи на Господари на ефира, в които се твърди, че след използването на съмнителни методи, родилка е загубила бебето си.
Като първа инстанция Окръжният съд в Ловеч през септември 2016 г. призна Байчева за виновна и ѝ определи 2-годишна условна присъда. Тя беше наказана и с лишаване от право да упражнява лекарска професия за същия период.


Апелативният съд във Велико Търново потвърди условното наказание на гинеколожката, но след това Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата и върна делото на апелативните магистрати. В края на 2018 г. нов състав на апелативния съд оправда Байчева, но ВКС отмени присъдата и през 2019 г. за втори път върна делото във Велико Търново, тъй като прецени, че липсват мотиви за част от изводите на долната инстанция.


При третото разглеждане на процеса в апелативния съд лекарката отново бе оправдана. Този път върховните съдиите оставиха в сила оправдателната присъда.
Това даде право на лекарката да заведе гражданско дело за обезщетение срещу прокуратурата. Искът ѝ е за 63 000 лв. обезщетение за морални вреди от повдигнатото ѝ обвинение и още 17 000 лв. за имуществени вреди от направените разходи за адвокати.


СГС уважава частично исковете на Байчева. Магистратите приемат, че справедливото обезщетение е 50 000 лв. за неимуществени вреди. Присъдени са ѝ и 13 000 лв. имуществени вреди за направените от нея разходи за адвокати по делата. Така прокуратурата ѝ дължи общо 63 000 лв.
Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да ви се наложи да работите усилено

Днес може да ви се наложи да работите усилено и да се