Свързани новини

24.01.2022 10:08

Гешев трябва да понесе отговорност: Министър Йорданова

Видян 2492 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

%D0%B3%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%B2">Главният прокурор Иван Гешев трябва да носи отговорност за несвършената работа, заяви правосъдната министърка Надежда Йорданова пред Нова тв. Тя съобщи, че материалите със сигналите срещу него са събрани и се чака единствено решението на Конституционния съд дали може правосъдният министър да поиска оставката на главния прокурор.



"Само Иван Гешев и подчинените му във ВСС прокурори смятат, че министърът не може да го закача", смята Йорданова. Тя отказа да конкретизира какво съдържат сигналите срещу Гешев, защото настоя, че трябва да се спази процедурата.



"Спазването на процедурата е част от върховенството на правото, за което се борим", подчерта тя и уточни, че не е нужно нарушенията да са престъпления, за да има оставка. "В Европа изискванията към работата на главния прокурор са по-високи", посочи Йорданова.


"Тя припомни какви смехотворни оправдания измисля прокуратурата", за да не разследва докрай. "Година и половина след снимките на кюлчетата и пачките прокуратурата поиска от БНБ да им провери номерата! Все още няма насрочена експертиза на телефонния запис, за който две други независими експертизи установиха, че гласът е на Бойко Борисов", припомни министърката.



"Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните", обяви още Йорданова. Тя коментира и намеренията на управляващите да разделят комисията на две, като едното ново звено да има разследващи функции.


"Тази комисия трябва да бъде със засилени правомощия, включително използването на специални разузнавателни средства, които да могат да се ползват в съда", обясни министърът. В момента това не е възможно. Обмисля се и единна методика за оценка на имуществото, защото няма в момента, което води до 38% отхвърлени искове на комисията миналата година.



Йорданова отказа да съобщи кой ще седне на мястото на Сотир Цацаров в КПКОНПИ. Водещите лансираха Димо Гяуров, Лена Бориславова, Иван Демерджиев, но министърът заяви, че поне с нея не са обсъждани имена.

Веднага след тв изявата на правосъдния министър, тя бе нападната с официално съобщение от КПКОНПИ. "Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейния политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет за реални законодателни предложения, както и съществуващите противоречия относно насоките и съдържанието им", пишат от Антикорупционната комисия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни