На 1 май, взрив избухна до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.

Свързани новини

15.05.2023 10:17

Гешев скъса оставката си: Време е да бъде изметен политическият боклук (Видео)

Видян 2822 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и тяхната сигурност. Може да съм допускал грешки и това е нормално, може да съм казал нещо непремерено. Това е моята оставка", заяви Иван Гешев и демонстративно скъса оставката си и я хвърли на земята.

По думите му вчера е бил поканен до 10 днес да подаде оставка, било е споменато семейството му иначе щяло да бъде натиснато "enter" и да бъдат публикувани клипове. Гешев каза, че не се страхува и е време да бъде "изметен политическия боклук", като се извини за израза.


Обвинител №1 съобщи още, че чака оставката на заместника си Борислав Сарафов.


"Сега моментът и съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен внимателно да я ръководи в интерес на собствените си може би користни интереси, а сега го прави безобразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности", каза главният прокурор и допълни:


"Преди месеци получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов да стана посланик в Израел или в Турция, а евентуално и да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех на сериозно, но явно тогава е почнала организацията на всичко, което виждаме. Така си мисля".


Гешев се оплака от медийна атака срещу прокуратурата и в частност - срещу самия него. "Целта е, ако може да бъда привлечен като обвиняем и прокуратурата да бъде овладяна", заяви обвинител номер 1.


Получих съобщение от един мой колега прокурор, който ми написа "не знам дали знаеш, но господин Сарафов е казал на еди кой си, който е казал на еди кой си и той ми каза, че трябва да прекратя делото "Барселона Гейт" до миналия петък, заяви още Гешев.


Казах, че не съм запознат, но понеже делото е на специален надзор, уведомих наблюдаващия прокурор във ВКП, тя каза, че е получила от мен подробна справка, от която е ясно, че не може да приключи делото преди септември или преди прогнозния срок края на годината по ред причини и да си работя по закона, посочи Гешев.


Аз ще довърша мандата си въпреки това, защото за мен има само едно значение - българските граждани да имат сигурност и е време да бъде изметен този политически боклук, подчерта Иван Гешев.


Иван Гешев разказа хронологично какво му се е случило - в понеделник му се обадил човек, близък до ГЕРБ, който му обяснил, че Борисов разпитва за него и за семейството му, посъветвал го да спре да говори. След това главният прокурор разговарял с Борислав Сарафов по повод негово становище, публикувано в медиите. "Каза, че го е срам, но нямало какво да направи. Извини се", уточни Гешев и продължи:


"В сряда разбрах, че Сарафов е внесъл предложение до ВСС да бъде отстранен Ясен Тодоров, защото дал изявления в медиите без негово съгласие. На мен не ми е известно Сарафов да е искал разрешение за изявленията си".


След това Гешев спомена и за разговор с политик жена, която той смятал за приятел. С нея разговарял след заявката на Мария Габриел да иска освобождаването му. "Стана ми ясно, че това са го знаели в тесен кръг от хора и лицето Бойко Борисов е сред тях", отбеляза още обвинител номер едно.


По думите на Гешев Сарафов принудил прокурори да пуснат становище срещу него.


"Получих и SMS от административен ръководител на софийска прокуратура: "Много съжалявам за това, което направих днес, съжалявам!". Обадих му се да го попитам какво има предвид и той обяснил, че "Сарафов го е накарал да пусне становище". "Разбрах го, той ми е приятел и ще продължи да ми е приятел. В тежко здравословно положение е. А това ще тежи на съвестта на хората, които са го направили", подчерта Гешев.


"Излиза, че аз съм бъг в системата за някого и трябва да бъда отстранен, за да може системата да функционира и отново да се краде", каза още главният прокурор.


Той беше категоричен, че ще довърши мандата си, макар и това да има някакви последици в личен план.


"Уведомих господин Сарафов, че трябва да прецени дали моралът му, ако има такъв, би го насочил към това да си подаде оставката предвид предателството към българската прокуратура и към българите…В случай, че не го направи, утре ще внеса искане за отстраняването му от Висшия съдебен съвет", приключи брифинга си Гешев, като не отговори на журналистически въпроси.


Последва реакция от самия Борисов. „Аз не чух Румен Радев, не чух Атанас Атанасов, не чух Асен Василев, не чух БСП, не чух ДПС, не чух ИТН. Само аз съм му виновен. От каква позиция ще му предложа посланически пост", заяви лидерът на ГЕРБ след изказването на Гешев. "Нито съм говорил, нито съм се чувал с прокурор“, подчерта той.


„Обадих се само на Гешев да изразя съчувствие към него и семейството му. Не съм в позиция да предлагам посланически постове, които се одобряват от държавния глава. На нито един прокурор и съдия не съм се обаждал. Не съм изпращал съобщения", категоричен бе бившият премиер.


Напомняме, че миналата седмица кандидатът за премиер на ГЕРБ/СДС Мария Габриел даде заявка, че освобождаването на Гешев ще бъде първата задача на бъдещия министър на правосъдието в нейния кабинет. Идеята беше подкрепена от всички партии в НС.


"Аз още повече съм убеден, че законите, които казахме, че трябва да бъдат приети, ще бъдат приети. Убеден съм, че има сили, които като видят, че може да се състави правителство, започват да действат. Две или три години се иска оставката на Гешев. Когато госпожа Габриел го каза, ние станахме лоши. Вашите опорки, че някой ни покрива, се оказаха грешни", заяви сега Борисов.


"Колко години мъкнат това с Барселона? Аз къща там нямам. Още повече сме убедени, че трябва да се направи правителство. Махането на Гешев става от Висшия съдебен съвет. Аз с никого не съм разговарял. На никого не съм давал указания. И повторен арест не ме плаши. Ние чакаме самият Гешев, който каза, че до седмици ще има решения по дела. Каквото си преценят, това да решават. Ние ще се опитаме да направим правителство и реформа. Казали сме същото, което всички останали", обяви още той.


Кирил Пламенов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 цирк 15.05.2023 11:59

    Гешев започна с: арестуване на Путин, мин. пред., който подарявал на Путин каракачанска овчарка и т. н. в този дух. Явно след поклонничеството в САЩ е измолил индулгенция.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей