Свързани новини

26.01.2022 16:23

Гешев с Киро на изслушване в Брюксел

Видян 1517 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Изслушването в LIBE е изключително важно, тъй като е част от по-голямото наблюдение на ситуацията в България. От 2021 г. Европейската комисия обвързва европейското финансиране за държавите членки със спазването на върховенството на закона.


 


В дискусията ще се изясни дали управляващите в България ще предприемат мерки, така че да не се стига до наказателна процедура. В предишните изслушвания премиерът Бойко Борисов беше канен два пъти, но той не се яви”.

Това каза пред БНР евродепутатът Елена Йончева, която като член на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) ще се срещне с български официални представители по проблемите на съдебната система и отчетността на главния прокурор.


 


Тя сподели, че по предварителна информация в зала ще бъде министър-председателят Кирил Петков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова, министърът на културата Атанас Атанасов и главният прокурор Иван Гешев. Изслушването ще бъде днес (27 януари).




„Ще имаме конкретни въпроси – дали предвижданите реформи в прокуратурата и КПКОНПИ отговарят на препоръките на Венецианската комисия; как главният прокурор ще носи отговорност; докъде са стигнали разследванията за Барселонагейт, за кюлчетата злато на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който той заплашва бизнесмен и политически опонент; какво се прави за борба с ендемичната корупция и по-специално – сделките за изграждането на големите инфраструктурни проекти. Аз съм единственият представител на България в мониторинговата група на ЕП, в която има едва 14 европейски депутати – по двама от политическа група”.











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак