Свързани новини

27.01.2020 11:12

Гешев пробва импийчмънт на Радев

Видян 4849 пъти | Коментари 8
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Новият главен прокурор пита магистратите за имунитета на държавния глава и възможностите той да бъде разследван и подведен под наказателна отговорност, сочи съобщение, публикувано на сайта на държавното обвинение. Иван Гешев поиска от Конституционния съд (КС) тълкуване на съответните разпоредби от основния закон заради подозрения в „държавна измяна“ от страна на президента Румен Радев.  Това е единственото, за което действащ държавен глава може да бъде преследван. Засега изобщо не е ясно по каква причина се отправя подобно питане. Не се знае и кога е пратено писмото до КС, тъй като в публикувания от прокуратурата документ датата е заличена. 



  Последва светкавична реакция на магистратите, които също излязоха със съобщение, че образуват дело по искането за тълкуване на  чл. 103 от Конституцията. Според него „президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване”. „Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова", се казва в съобщението, публикувано на сайта на съда. Финкова е от президентската квота, тя влиза в КС през 2015 г., когато начело на Дондуков 2 е Росен Плевнелиев от ГЕРБ.
„Включва ли в съдържанието си някое от понятията „държавна измяна“ и „нарушение на конституцията“ и кое от тях извършването на престъпление, различно от предвидените в НК”, пита Гешев в писмото си до КС. Не е ясно обаче къде държавното обвиниение прозря „държавна измяна“ визирайки президента Радев. Последният получил „честитка” със същата  формулировка от обвинението е шефът на НД Русофили Николай Малинов, което е уникален казус за последните няколко десетилетия. От есента на м.г. и до последните няколко дни особено актуална е и темата с поредица от изгонване на руски дипломати от страната ни.



Затова единствената причина, която може да хрумне е, че въпросната „държавна измяна” на Радев може да е приетата покана за участие на тържествата в Москва за 9 май, когато в Русия ще честват 75 години от победата на нацизма. Ако се окаже, че това наистина е мотивът, то той би бил оригинален. Същата покана приеха редица световни лидери, сред които Тръмп, Макрон,  Нетаняху и др. България участва заедно със Съветската армия в последната фаза от Втората световна война, десетки хиляди наши войници са убити и ранени, и благодарение на това се отървава от огромни репарации и реални териториални претенции.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 008 Anonimen 28.01.2020 14:07

    насраното правителство търси отдушник ,атакувайки Радев,защото всички го харесват,а тях-НЕ,,,,

  • 007 Anonimen 27.01.2020 18:27

    и за въпроси ли вече се осъжда у нас? та ви е сте комунисти!

  • 006 Елена Гунчева 27.01.2020 17:55

    “НА ТЕРИТОРИЯ, НА КОЯТО ПРИРОДНОТО БЕДСТВИЕ Е ЗАМЕНЕНО С ПРАВИТЕЛСТВО, ВСИЧКО УМИРА.” https://www.youtube.com/watch?v=6MNHPKNd44M Държавна измяна. Кой точно?

  • 005 Anonimen 27.01.2020 17:03

    бандити-търсите под вола -теле

  • 004 Мюсюлманката Мустафа 27.01.2020 15:00

    Румен Радев: "Достъпът до вода и въздух се превръща във въпрос на оцеляване, а липсата на възмездие и справедливост разколебава вярата ни в утрешния ден." Карл МАРКС: "При достатъчна печалба капиталът става смел. При сигурни 10% той вече може да бъде употребен навсякъде. При 20% той се оживява. При 50% той става безумно смел. За 100% капиталът ПОГАЗВА С КРАКАТА СИ ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ ЗАКОНИ. ПРИ 300% НЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, НА КОЕТО ТОЙ ДА НЕ СЕ РЕШИ дори с риск да увисне на бесилката. Ако смутовете и кавгите носят печалба, той ще ги подбужда."

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв