В очакване на подобен спешен сценарий министърът на икономиката на страната Роберт Хабек предварително е разработил план, според който руският газ трябва да бъде заменен, поне частично, с втечнен природен газ, доставян с кораби.

Свързани новини

06.07.2022 17:37

Германия вероятно ще бъде изправена пред "гигантска" зимна криза: Bild

Видян 4455 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над плана на германското правителство да замени руския газ с втечнен природен газ (LNG), ако Москва спре доставките, виси огромна въпросителна, съобщи Bild. Според вестника тази зима страната може да бъде изправена пред "гигантска газова криза".

В статията си от сряда германският вестник цитира министъра на икономиката на Бранденбург Йорг Щайнбах, според когото е "почти сигурно", че Русия няма да възобнови доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" след приключване на ремонтните дейности. В доклада се отбелязва, че германското министерство на икономиката е признало, че "ситуацията е сериозна", като служителите са добавили, че "не могат да спекулират с това какво ще реши Русия впоследствие".

Според Bild губернаторът на Бавария Маркус Зодер вече говори за "пълно разпределение на газа".


В очакване на подобен спешен сценарий министърът на икономиката на страната Роберт Хабек предварително е разработил план, според който руският газ трябва да бъде заменен, поне частично, с втечнен природен газ, доставян с кораби.


Въпреки това, според Bild, който се позовава на няколко експерти, е възможно просто да няма достатъчно танкери, които да задоволят нуждите на Германия от газ.

Мартин Крогер от Асоциацията на корабособствениците заяви пред журналисти, че "в германския търговски флот няма газови танкери, които да могат да транспортират втечнен природен газ на дълги разстояния" Крогер обяснява още, че "в световен мащаб има на разположение общо почти 500 танкера за втечнен природен газ, въпреки че търсенето е голямо и в други региони".

Тези опасения се споделят от изследователя Андреас Фишер от Института за икономически изследвания в Кьолн, който, цитиран от Bild, казва, че "на световния пазар трябва да има количества течен газ и за това са необходими подходящи танкери" Такива плавателни съдове обаче "в по-голямата си част вече са обвързани с дългосрочни договори", посочи Фишер, като добави, че "само един от трите планирани терминала за [втечнен природен газ]" в Германия е получил зелена светлина досега.


Министерството на икономиката на страната също призна, че не разполага с ясно число за това колко танкера за втечнен природен газ може да използва Берлин, за да достави газ в страната.

Християндемократическата опозиция се нахвърли върху плана на Хабек, твърдейки, че той вече се е провалил. За да се смекчи евентуалният недостиг, консерваторите призовават за бързо запълване на газовите резервоари, както и за повторно пускане на въглищни електроцентрали.

Наред с това партията ХСС се застъпва за въвеждане на таван на цените за домакинствата, като предупреждава, че "много хора в Германия няма да могат да плащат нарастващите цени на газа през следващите месеци", ако не бъде наложено ограничение.


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.07.2022 21:39

    РУСИЯ ПУСКА ИСК СРЕЩУ САЩ ЗА ГЕНОЦИД НАД ЧОВЕЧЕСТВОТО ЧРЕЗ ЗАРАЗЯВАНЕ! ТОВА Е ПОСТЪПИЛО В ХАГА! РУСИЯ ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА, ЧЕ САЩ И ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ СА ПРИЧИНИЛИ ПАНДЕМИЯТА! ЗАХАРОВА: ПРИЗОВАВАМЕ ООН ДА АРЕСТУВА ЗЕЛЕНСКИ, БИЛ ГЕЙТС И СОРОС ЗА ЗАРАЗЯВАНЕ НА СВЕТА И ГЕНОЦИД НАД ЧОВЕЧЕСТВОТО! РУСИЯ ИМА ВСИЧКИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ ПАНДЕМИЯТА Е БИЛА ПУСНАТА ОТ УКРАЙНА ПРЕЗ 2019 ГОДИНА! ПРИЗОВАВАМЕ И ХАГА ДА РЕАГИРА И ДА СТАРТИРА ДЕЛО ЗА ГЕНОЦИД! ТОВА ПРЕДАДЕ ТАСС ОРБАН: ПОДКРЕПЯМЕ РУСИЯ ЗА СВЕТОВНО ДЕЛО СРЕЩУ САЩ! ТЕ ЗАРАЗИХА СВЕТА! ВРЕМЕ Е ЗА ПРАВОСЪДИЕ! ИМА ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА И Е ВРЕМЕ ВИНОВНИТЕ ДА СИ ПОНЕСАТ НАКАЗАТЕЛНАТА ОТГОВОРНОСТ! ТОВА КАЗА ОРБАН ПРЕДИ МИНУТИ!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични