Свързани новини

27.09.2021 14:40

Германия с нов кабинет до Коледа: Победителят Шолц

Видян 2211 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  При 76,6% преброени протоколи до 14 часа българско време в понеделник резултатите от изборите в Германия, които не се очаква да претърпят съществена разлика при 100% отчетени, дават победа на социалдемократите с 25,7% и подобрен рекорд за най-нисък резултат, откакто във ФРГ се правят избори – 1949 г., за ХДС-ХСС от 24,1%. На миналите избори Съюзът имаше 33% и това беше електорално дъно. Червените бележат ръст от 5,2% спрямо предишния вот през 2017 г., но 10,7% скочи подкрепата им само за последните 2 месеца – от юли до септември. Черните загубиха 8,9% от избирателите си, както 19 минути многократно прогнозира, още когато кандидатът за канцлер Лашет беше само номинация на партията на Меркел, неприета още от баварския й партньор. Зелените вдигат резултата си в сравнение с постигнатото преди 4 г. с 5,9%, като от 9 на сто скачат на 14,8. Малък е ръстът на либералите, но за жълтите той е достатъчен, както за изместване на крайнодясната Алтернатива за Германия, така и за да ги превърне в решаващ партньор за коалиция, независимо дали ще бъде ляво-центристка или дясно-центристка.
Още преди да има окончателни резултати генералният секретар на червените Ларс Клингбайл обяви, че „победата е мандат за формиране на правителство”. Той провъзгласи Олаф Шолц за бъдещ канцлер.
Генералният секретар на Зелените Михаел Келнер обаче даде нишан и към социалдемократите, и към християндемократите, като заяви, че „партията е отворена за преговори с всички демократични сили за създаване на следващата национална политическа коалиция”.  
Така даде да се разбере, че еколозите ще решат дали да играят в отбор със спечелилите червени, или със загубилите черни.
Самият победител Шолц обаче е твърд: „Избирателите изразиха ясна позиция. Те казаха кой трябва да формира следващото правителство. Подсилиха вота си за три партии – нашата, свободните демократи и Зелените. Те трябва да формират правителство. Моята идея е да го направим по най-бързия начин, ако може още преди Коледа”.
3-месечният срок е наполовина на последното сглобяване на Голямата коалиция между черните и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния