Германия провежда мащабни военни учения в близост до руската граница

Свързани новини

23.04.2024 17:37

Германия провежда мащабни военни учения до руската граница

Видян 1126 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от 3000 германски военнослужещи участват в ученията Grand Quadriga 2024, които започнаха във вторник в Литва. Маневрите са част от по-мащабната, продължаваща месеци серия от учения на НАТО Steadfast Defender 24, която започна в края на януари.

Литва граничи с руския ексклав Калининград, както и с най-близкия съюзник на Москва - Беларус. В отделен случай по-рано този месец Берлин изпрати напреднал военен екип в балтийската страна като част от плановете за постоянна дислокация на пълноценна бронирана бригада там. Москва определи плановете като заплаха, изискваща "специални мерки" в отговор.

Учението Grand Quadriga 2024 е планирано да приключи в края на май и в него ще участват 200 единици германска военна техника, включително танкове Leopard, както и бойни машини на пехотата Puma и Boxer.

В изявление от миналия четвъртък литовските военни пишат, че "учението е съсредоточено върху преместването на две дивизии от централноевропейския регион в източния".


"Литовските части, които се обучават рамо до рамо с германските участници, ще планират и изпълняват операции", се казва в документа.

Бундесверът разкрива, че неговата бронирана дивизия ще бъде транспортирана с лодки, железопътни линии и шосета до Литва, където ще "отработва отбранителни и контраофанзивни [учения] на съюзническа територия".

Едновременно с това в Литва ще се проведат още няколко военни учения, включително Saber Strike, Brave Griffin 2024/II и Thunder Strike - всички те са част от Steadfast Defender 24 на НАТО.

Обявени за най-мащабните учения на НАТО от десетилетия насам, маневрите ще включват около 90 000 военнослужещи от всички 32 държави членки, според върховния главнокомандващ на съюзническите сили в Европа Кристофър Каволи.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева