Потоците на газ от Русия, най-големият доставчик на енергия за Германия, намаляват през последните месеци поради технически проблеми, породени от санкциите, наложени на Москва във връзка с Украйна

Свързани новини

22.09.2022 07:12

Германия национализира газопреносното предприятие, за да предотврати срив в енергийния сектор

Видян 6244 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Немските власти се съгласиха да национализират Uniper, най-големия вносител на природен газ в страната, като част от усилията за запазване на индустрията в условията на енергийна криза, съобщи компанията.

Според отделни изявления, публикувани от Uniper и Fortum, финландската компания майка, Берлин ще инвестира 8 млрд. евро (8 млрд. долара) чрез увеличение на капитала на цена 1,70 евро на акция, за да осигури оцеляването на компанията преди зимата.

Споразумението дава яснота относно структурата на собствеността, позволява ни да продължим дейността си и да изпълняваме ролята си на доставчик на енергия от критично значение за системата", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Uniper Клаус-Дитер Маубах. "Това осигурява енергийните доставки за предприятията, общинските комунални служби и потребителите. "

По-рано този месец Uniper поиска допълнителна държавна помощ заради загубите, произтичащи от усилията на компанията да замени липсващите количества руски газ.


Сега се очаква правителството да изкупи 56% от акциите, притежавани от Fortum, за 480 млн. евро като част от одобрената през юли спасителна сделка на стойност 15 млрд. евро (15 млрд. долара).

"Откакто през юли беше договорен стабилизационният пакет за Uniper, положението на Uniper се влоши още по-бързо и значително; поради това бяха договорени нови мерки за разрешаване на ситуацията", се казва в изявлението на Fortum.



Потоците на газ от Русия, най-големият доставчик на енергия за Германия, намаляват през последните месеци поради технически проблеми, породени от санкциите, наложени на Москва във връзка с Украйна. В резултат на това Uniper е принудена да купува газ на спот пазара на много по-високи цени, за да компенсира недостига.

Според Bloomberg Intelligence загубите на Uniper от намирането на алтернативни доставчици за Русия вероятно ще надхвърлят 18 млрд. евро тази година. Компанията вече отчете загуба от над 12 млрд. евро през първите шест месеца на 2022 г.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион