По техния нефтопровод Дружба Норд ще тече черно злато и за Германия, както разкри немската преса и показа карта

Свързани новини

01.06.2022 14:52

Германия и още 7, освен нас, с изключения от петро-ембаргото на ЕС

Видян 1912 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Въпреки настояването на правителството на България, че с някакви негови титанични усилия било направено специално изключение за нашата страна от петро-ембаргото на ЕС срещу руския нефт, изразено от премиера Петков и ресорното вице Нинова, както обикновено истината е коренно различна.




В изключенията при това не са само още 3 източноевропейски страни: Унгария, която всъщност направи изключенията възможни с непримиримата си позиция, за която бе възнаградена навръх 59-ия рожден ден на своя премиер Орбан, Чехия и Словакия.




По техния нефтопровод Дружба Норд ще тече черно злато и за Германия, както разкри немската преса и показа карта. На нея личи, че в ембаргото не влизат също 2 от 3-те бивши съветски прибалтийски републики: Латвия и Литва. Те ще вземат нефт от разклонението на Дружба, известно и като Балтик Сий.




Друго разклонение на същия петролопровод – Адрия, ще продължи да доставя поне още 2 години нефт и за две балкански държави – бивши югорепублики – Словения и Хърватия, редом с тяхната екс метрополия Сърбия.




Интересно е, че доста от изброените държави, не само ние, имат пристанища. Официалното даване на изключение от ембаргото на ЕС първоначално трябваше да важи само за вътрешноконтинентални страни без портове, което беше и основата на позицията на Унгария, подкрепена от Чехия и Словакия.




Германия, Литва, Латвия, Хърватия, Словения си имат пристанища, също както и България.




Така за пореден път, след като направи изключения точно за 1/3 от своите членове ЕС направи за смях Европейската комисия, която с толкова усилия и повече от месец се опитваше да наложи т.нар. 6-и пакет санкции срещу Русия.




В него бяха направени и редица други изключения – например Кипър си извоюва правото да продължава да продава недвижимости и да държи отворени сметките на руски граждани и фирми – това е жизнено важно за Острова на Афродита, който е любима офшорна зона за инвестиции и пране на пари на московските олигарси.


 


 


Кирил Пламенов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.