Хърватия, също очаквано, е получила зелена светлина.

Свързани новини

08.12.2022 17:58

Германия и Франция заплашиха с вето за Хърватия, при блок за България и Румъния в Шенген

Видян 2991 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съветът на ЕС официално отхвърли присъединяването на България и Румъния към Шенген. Дотук се стигна, след като Австрия гласува против двете страни, а Нидерландия се обяви срещу нас. Хърватия пък очаквано, е получила зелена светлина. Часове преди това Нидерландия поиска страната ни да представи доклад по Механизма за сътрудничество и проверка - практика, която беше преустановена от ЕК за страната ни в края на 2019 г.


  Германия, Франция и Люксембург заплашиха да наложат вето над Хърватия, ако България и Румъния също не бъдат приети в шенгенското пространство, съобщи журналистът от Euronews Джак Парок. Но натискът им не проработи.


„Министрите на вътрешните работи на ЕС не успяват да постигнат единодушие, за да се споразумеят за достъп до Шенген. Сега те ще преговарят по групи. Чувам, че Германия и Люксембург заплашват да блокират достъпа на Хърватия, ако ветата не бъдат отменени срещу България и Румъния“, написа в Туитър кореспондентът по европейски въпроси.


Оказа се, че и Франция е заплашила Австрия, че ще спре Холандия, ако Виена не си вдигне ветото върху Румъния и България, а Нидерландия - само върху страната ни. Париж подкрепи присъединяването към Шенген и на трите страни.


Така двете най-големи и водещи държави в ЕС бяха „за”. Това на практика оспорва твърдението, че Нидерландия и Австрия играеха от името на всички, което се разпространява у нас.


На свой ред президентът Румен Радев призова държавите, които са против членството ни, да осъзнаят, че колкото по-бързо България се присъедини към Шенген, толкова по-бързо страната ни ще може да пренасочи сили и средства от границите с Гърция и Румъния към външната граница на ЕС с Турция.


"Страната ни е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенген още от 2011. Резултатите са отлични. Ние не приемаме да се поставят непрекъснато допълнителни условия, които са изобщо извън критериите за членство в Шенген ", заяви той.


“Въпросът за Шенген беше политически. Усилията ще продължат. Разговорите тепърва предстоят. Австрия даде заявка, че има компромиси, които ще приеме. Диалогът с Нидерландия е по-труден”, коментира и шефът на МВР Иван Демерджиев.



Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 жестоко лицемерие 09.12.2022 13:09

    Защо не ни искат в Шенген, но ни искат в Еврозоната? Ами защото ни взеха без желание в ЕС, но с единствената цел да сме буферна зона и дойна крава. Унищожиха ни образованието, селското стопанство, животновъдството, здравеопазването, военната техника, стопиха населението и ни държат на къса каишка за консуматори на евро боклуците по техните супермаркети у нас. Само щети и никакви ползи ни нанесе членството в ЕС и НАТО, това са лукави и безпощадни хиени

  • 003 Anonimen 09.12.2022 12:41

    Няма стряшна от вето, всички пърдят в едно гърне.

  • 002 Anonimen 09.12.2022 12:33

    Според мен е достатъчно без да говорим да отворим границите.

  • 001 Anonimen 08.12.2022 16:16

    България ВЪН от евросъюза и всичко ще си иде на мястото !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и