Напомняме, че тази страна е най-големият търговски партньор на България.

Свързани новини

28.06.2022 14:56

Германия и ЕС са изправени пред безпрецедентна криза: Блумбърг

Видян 2677 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В ударна статия авторитетната американска информационна бизнес агенция Блумбърг, която е близка до управляващите във Вашингтон демократи, чертае безрадостно бъдеще за икономиката на Германия и на целия ЕС. Напомняме, че тази страна е най-големият търговски партньор на България. Тезата на авторите е, че половин век успешният немски индустриален модел се крепи на евтините руски суровини, което вече е минало, както призова на срещата на Г-7 самият канцлер Шолц, който беше неин домакин. Той уточни, че никой не знае какво точно ще се случи дори в непосредствено бъдеще.




„Експертите на канцлера Олаф Шолц миналата седмица разработваха сценарии и нито един не доведе до достатъчно добро решение за набавяне на резерви, за да мине тази зима”, пише Блумбърг.




„Това е отрезвяващ момент”, коментира Клаус Мюлер, глава на немския регулатор, известен като BNetzA, в интервю за Deutschlandfunk radio.




„Рисковете отиват отвъд рецесия и зима със замръзнали домове и затворени фабрики. От десетилетия Германия просперираше на гърба на евтиния газ. Отговорът на нарастващите нужди на немската икономика беше нов газопровод. Тази ера сега приключи. И компаниите – от BASF SE до Volkswagen AG се изправят пред новата реалност.




Има бързи решения като съживяване на замърсяващите предприятия и включване на други горива в индустриалния процес, но преходът към въозбновяеми източници на приемливи цени ще отнеме години.




Производителите на метали, хартия, даже храна ще бъдат принудени да съкратят или да затворят мощностите си в Германия, оставйки трайна вреда върху икономическия пейзаж на страната.




“Компаниите ще преместят производствата там, където има газопровод с добра цена на суровината и това не е в Германия”, казва Волфганг Хан, управляващ директор на Energy Consulting Group GmbH. “Не можеш да коригираш грешките на 20-годишна политика за 2-3 години.”




Последните данни сочат, че ще отнеме 115 дни, за да бъде достигната целта, поставена от Германия за 90% заситеност на газовите хранилища към ноември.  Това обаче ще бъде възможно при запазване на нивата на подаване на газ, които има в момента.



Германия, която все още разчита на Русия за повече от една-трета от газа, вдигна кода за опасност до втора най-висока „аларма” в четвъртък за възможност количествата подаван газ да намалеят или да спрат.



Моментът на истината идва идния месец, когато Северен поток влиза в планов ремонт. Германия се опасява, че той никога няма да тръгне да работи отново.




“Трябва да излъжа, ако ви кажа, че не ме е страх от това,” заяви икономическият министър Роберт Хабек същия ден в интервю за обществената тв ZDF.




Вицеканцлерът на Германия направи паралел между спирането на газа и ролята на Леман Брадърс за световната финансова криза: има риск от широк по обхват колапс.




Uniper SE, най-големият вносител на руски газ в Германия, вече предупреди, че може да има трудности да изпълни договорите с местните власти и с производителите, ако Москва продължи или увеличи „газовите ограничения”.




Кризата вече се разпростря далеч отвъд Германия, като засегнатите членове на ЕС са 12, а други 10 изпратиха ранни предупреждения за газовата си сигурност. Европейските проблеми удрят и бедните страни извън Стария континент, които се борят да получат други газови доставки в съревнование с плащащите повече членове на ЕС.




Сценариите на BNetzA, която менажира газовото разпространение в Германия, вземат под внимание серия аварийни мерки, включително плаващи LNG-терминали, които би трябвало да бъдат на линия тази зима, освен правителствена програма за 15 милиарда евро за купуване на газ от свободния пазар.




Баварският производител Wiegand Glas показва трудностите пред задоволяването на немското газово търсене. 11-те стъкларни на фирмата работят 24-часово всеки ден повече от десетилетие. Мощностите изискват осигуряване на поне 75% от нормалната за тях консумация, за да не спрат. “Въпросът е как ще се справим с цената на енергията, защото прескъп газ не е опция,” казва генералният директор Оливер Виганд. Ако високоспециализираните предприятия като неговите се „счупят”, възстановяването на производството им впоследствие ще отнеме поне десетилетие, твърди той.




Икономистите се опитват да тушират опасенията за рисковете, но и това е предизвикателство. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че 75% от инфлацията през последната година се дължи на цените на енергията.




Немските икономически институти предупредиха през април, че спешното прекъсване на вноса на нефт и газ от Русия ще струва 220 млрд.евро за 2 години на немската икономика, припомня Щефан Коотс от Kiel Institute for the World Economy, който е един от авторите на прогнозата.




Bundesbank смята, че немската икономикаще изгуби 3% от БВП и през 2023 г., ако руските енергийни доставки бъдат спрени.  Снадът ще бъде съразмерен с ударите от глобалната криза преди години и с К19.




Поръчките за производителите в Германия вече падат през последните 3 месеца, цените се вдигат, а потребителското доверие е на историческо дъно. Институтът Ifo измерва и рязък спад на очакванията за бизнеса им, които си правят фирмите.

BASF, най-големият производител в европейската химическа промишленост, намалява продукцията си, заради нарастващите енергийни цени и особено на газа, който е основна суровина за него.  BMW AG, най-големият луксозен автопроизводител в света, се опитва да премие от газ на електричество в своите собствени електроцентрали.




“Можем да преминем от газ и нефт на друго, но ще бъде 5 пъти по-неефектвино”, заявява Хаген Фунднер, шеф на немското подразделение на швейцарския производител на лекарства Roche Holding AG. “Това не може да бъде трайно решение”, заключава той.”



Германия подготвя потребителите и бизнеса за трудни времена напред. Ръководителят на BNetzA Mюлер предупреждава домакинствата, че може да има удвояване или утрояване на сметките им за газ и се обърна към хората с апел да пестят пари и енергия”, пише Блумбърг.


 


 Илиян Костадинов



Photograph: Lukas Barth/AP


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 deutschland 28.06.2022 18:02

    Това е война, бе глезльовци, свиквайте без кремълската газз!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за